Думка експерта

МАРІЯ ЖЕБІТ, головний редактор Milknews: Як виглядає в дійсності поділ на полиці продуктів молочних і з заміною молочного жиру

Ініціативи з розділення молочних і молоковмісних продуктів обговорюються у нас в Україні вже досить довго. Можливо, варто ознайомитися з досвідом тих, хто, пройшовши етап обоговорення і прийняття регуляторних документів, вже перейшов до практики. Публікуємо матеріал Марії Жебіт, присвячений тому, як це розділення виглядає насправді: “Як ви пам’ятаєте, початок літа був ознаменований черговою чудовою ініціативою влади…

Подробнее >>

АНДРІЙ ЯРМАК, економіст FAO (TCIN): Ліквідація Міністерства аграрної політики та продовольства України – це крах наших експортних зусиль

Ліквідація Міністерства аграрної політики та продовольства України  – це крах наших експортних зусиль та перших успіхів. Про це зазначив економіст інвестиційного центру Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак, йдеться у ексклюзивному матеріалі AgroPolit.com. «Я зі стриманим оптимізмом дивлюся на першу реальну спробу реформувати систему виконавчої влади та оптимізувати міністерства. В той же час ліквідація…

Подробнее >>

ВОЛОДИМИР ЛАПА, голова Держпродспоживслужби Украіни: Про етикетки. Аналіз закону №2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»

Хочеш дізнатися, що ти їси? Держава подбала про це — 6 грудня 2018 року Верховна Рада України ухвалила Закон України 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Закон набув чинності відразу після опублікування, але основна його частина, відповідно до прикінцевих положень, починає діяти через півроку — тобто 6 серпня 2019 року. Вимоги щодо інформування про харчові…

Подробнее >>

РОЛАНД СОССНА, редактор International Dairy Magazine: Межа зростання. Схоже, що великі гравці світового молочного ринку перестануть бути лідерами

Виступаючи в травні на конференції Dairy Industry Newsletter в Лондоні, глава lFCN Торстен Хемме зазначив, що основне зростання виробництва молока буде відбуватися за рахунок місцевих виробників, що випускають продукцію для місцевого ж споживання. Поки ж світовий ринок молочних продуктів зростає, зростає і виробництво молока в світі. За останні 20 років світове виробництво молока виросло на…

Подробнее >>

АНДРІЙ ЯРМАК, економіст FAO (TCIN): Чи потрібен нам такий позитив?

Молока в Україні все менше. І це дозволяє тим, хто займається професійним його виробництвом,  зараз трошки краще заробляти. Але від цього ми не стаємо конкуретнішими, і наші молочні продукти також. Що вплинуло на менші обсяги виробництва? Одна з моїх теорій – невизначеність з ринком землі. Інвестувати гроші в будь-що люди не поспішають, адже якщо дійсно…

Подробнее >>

ОЛЬГА ТРОФІМЦЕВА, в.о. Міністра агрополітики та продовольства України: Чи потрібне міністерство аграріям?

Наразі доволі багато розмов точиться навколо доцільності існування тих чи інших міністерств. Відповідно мені, як виконуючій обов’язки міністра аграрної політики та продовольства України, хотілося б висловити власну думку щодо цього питання в своїй галузі. Мене складно назвати кадровим чиновником, а отже, і запідозрити в заангажованості. Мій шлях до посади в.о. міністра був доволі нетиповим з…

Подробнее >>

ВОЛОДИМИР ЛАПА, голова Держпродспоживслужби України: Як змінить правила роботи виробників і ринок Закон про органіку?

2 серпня 2019 року набуває чинності закон №2496-VIII «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Це означає, що формально з початку серпня 2019 року почнуть діяти нові правила роботи ринку органічної продукції. І стосуються вони виробництва тільки с/г продукції, а не, приміром, одягу чи косметики. Зауважу, що разом із…

Подробнее >>

ОЛЕНА ЖУПІНАС, керівник проекту АВМ « Гуртовий збут молока»: якісна і безпечна сметана на полицях магазину є

Олена Жупінас, керівник проекту АВМ «Гуртовий збут молока» розповіла порталу milkua.info про особливості виробництва сметани: Для більшості українців сметана є невід’ємним продуктом у раціоні харчування. Окрім сметани виробники пропонують споживачам сметанний продукт. Він має схожі смакові якості, але за вмістом корисних речовин значно поступається або ж взагалі може бути шкідливим для здоров’я. Згідно ДСТУ 4418:2005…

Подробнее >>

ТАРАС ЯРОВИЙ, директор з виробництва Бель Шостка Україна: Глобальні тренди і місцева сировина. Як змінити шлях свого розвитку, запровадити європейське виробництво

AgroPortal.ua завітав на Сумщину, щоб побувати на оновленому підприємстві і розпитати директора з виробництва ПАТ «Бель Шостка Україна» Тараса Ярового: яким чином у невеличкому містечку твориться європейська якість, виробляються корисні плавлені та тверді сири, котрі не перестають вражати своїх споживачів. Останніми роками продукція ПАТ «Бель Шостка Україна» займає гідне місце серед продукції інших виробників, дарма…

Подробнее >>

МИХАЇЛ МІЩЕНКО, директор Центру вивчення молочного ринку: В Німеччині держава не займається впровадженням простежуваності в молочному бізнесі

Після візиту на німецьку ферму, що належить братам Торстена Хемме, аналітика, керівника IFCN, Михаїл Міщенко поділився враженнями на сайті dairynews: По-перше, «Меркурія» там немає. І в Німеччині не знають, що таке простежуваність, яку впроваджує держава. Такого поняття немає і держава цим не займається. На фермі, де я побував, переробляють 30 тонн молока на добу і…

Подробнее >>