Думка експерта

АНДРІЙ ЯРМАК, економіст FAO (TCIN): Прибутковість виробництва молока продовжує відновлюватися

Спочатку про основне: Український Молочний Індекс (УМІ) зріс вперше за рік Відновлення молочного бізнесу після заборони поставок до РФ продовжується На світовий ринок годі сподіватися – там ціни падають Після шести місяців негативної динаміки УМІ, ми, врешті, дочекалися першого зростання аж у липні 2018 року! Воно  склало 1,2%, і навіть не перекрило падіння УМІ в…

Подробнее >>

АРТЕМ ГУДКОВ, засновник Global Ukrainian Distribution, Investment and Trading: Ми хочемо дати можливість українським виробникам досліджувати ринок Африки без високих накладних витрат

У липні було офіційно запущено проект Global Ukrainian Distribution, Investment & Trading (G.U.D.I.T.). Це платформа, яка дозволить українським приватним і державним компаніям презентувати свої товари і послуги для африканців, і, в свою чергу, африканський бізнес зможе презентувати свої інвестиційні та торговельні можливості. Інфагро: В загальних рисах – яким є підхід до фінансової участі в проекті…

Подробнее >>

ВАСИЛЬ ВІНТОНЯК, директор аналітичного агентства ІНФАГРО: Брудний масляний піар

В Україні – чергові хвилі брудної інформації навколо фальсифікації у виробництві молокопродуктів. Так, фальсифікація у вітчизняній молочній промисловості існує, але ж вона є і в інших напрямках харчової промисловості. Прилавки магазинів заполонили різноманітні ковбаси та інші м’ясні вироби «без м’яса». Ковбасу «Лікарську» можна побачити і по 70 грн/кг, і по 170 грн/кг. Багато кондитерів в…

Подробнее >>

АНДРІЙ ЯРМАК, економіст FAO (TCIN): Кооперація і мотивація. Чи буде перемога?

5 липня 2018 року ВР України буде голосувати за Проекту Закону «про сільськогосподарську кооперацію» (6527-д), прийняття якого може призвести до наступних наслідків: Дати шанс малим та середнім виробникам сільськогосподарської продукції Україні конкурувати на рівних з агрохолдингами (і це зовсім не перебільшення); Знизити ціни на продукти, прибравши одного або кількох посередників між споживачем та виробником продуктів…

Подробнее >>

ОЛЬГА КОЗАК, представник IFCN в Україні, провідний науковий співробітник ННЦ “Інститут аграрної економіки”: До 2030 року виробництво молока в Україні скорочуватиметься

Нині у світі виробляється 876 млн тонн молока. Молочна галузь обслуговує понад 7 млрд споживачів та є засобом для існування для 1 млрд людей, задіяних у молочному ланцюжку. Світовий прогноз щодо розвитку молочної галузі було оприлюднено Міжнародною мережею порівняння молочних ферм IFCN в ході 19 Міжнародної молочної конференції, яка відбувалася з 9-13 червня 2018 року…

Подробнее >>

ВОЛОДИМИР ЛАПА, голова Держпродспоживслужби України: давайте розберемося із зараженістю молока радіонуклідами та статтею в The Independent

Все дуже погано. Важко уникнути такого враження, прочитавши статтю про зараженість українського молока радіонуклідами. Перевищення норми в п’ять разів – це не жарт. Давайте розбиратись. В заголовку мова йде ніби про все молоко із України і так само в оригіналі на The Independent (Ukrainian cow milk  has “five times safe level of radioactivity”, study finds).…

Подробнее >>

НІНА КІЛЬДІЙ, керівник відділу тестувань Центру експертиз “Тест”: Заборона пальмової олії та здоровий глузд

Зараз у ЗМІ активно обговорюється законопроект 3871, який охрестили таким, що має заборонити використання пальмової олії у молочних продуктах. Така подача інформації вводить споживачів певною мірою в оману. Так, цей законопроект вносить зміни в Закон України “Про молоко та молочні продукти”. Але по суті, нічого не міняє. Цим законом і раніше було заборонено використовувати жири…

Подробнее >>

МАКСИМ ФАСТЄЄВ, провідний аналітик Інфагро: про швондерівську заборону пальми

• Закон прийнятий в першому читанні, але це поки що нічого не означає, тим більше рано сурмити про те що в «Україні заборонили пальмову олію» • Закон чисто популістський, тому що в ньому прописано «пальмова олія», але ніхто в харчовій продукції не використовує чисту «пальму», в галузь йдуть продукти, очищені і оброблені, тому прийняття Закону…

Подробнее >>

РІЧАРД ДІЛЛОН, керівник молочного напрямку IEG Vu: Експорт європейського сухого молока з додаванням рослинних жирів перестав зростати, але залишається на високому рівні

Експансія європейського сухого молока з додаванням рослинних жирів дає відмінні результати на зовнішніх ринках. Світова кон’юнктура молочного ринку сприяє цій тенденції завдяки дорогим молочним жирам і дешевому сухому знежиреному молоку. З того моменту як в Європі почалася цінова криза, а Єврокомісія запустила програми інтервенційних запасів і підтримки схем приватного зберігання, експорт сухого молока з додаванням…

Подробнее >>

РОЛАНД СОССНА, редактор International Dairy Magazine: Чого очікує Брюссель?

Схоже на те, що на початку нового року світовий ринок молока не зануриться в хаос. Принаймні, у найближчому майбутньому. Обсяги молока в Новій Зеландії скоротилися, а в Австралії зросли, але не можуть навіть скомпенсувати зниження обсягів сусідів. ЄС зберігає виробництво молока практично стабільним за винятком деяких країн, які в основному є менш важливими для загальної…

Подробнее >>