Думка експерта

ЛЕОНІД ТУЛУШ, завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики ННЦ ІАЕ: Кризова ситуація в молочній галузі виходить на новий етап ескалації

В рамках діяльності Робочої групи з питань розвитку молочної галузі при Міністерстві аграрної політики та продовольства України в режимі zoom-конференції відбулась нарада з обговорення поточної ситуації щодо ціноутворення на молочну продукцію в Україні. Висновками від побаченого та почутого Леонід Тулуш, завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики ННЦ ІАЕ, керівник експертно-аналітичного відділу СМПУ, поділився на сайті…

Подробнее >>

ВАДИМ ЧАГАРОВСЬКИЙ, голова Спілки молочних підприємств України: Державне обмеження націнки на молочку не працює: фактично у мереж реальна націнка 45%

«Раніше Кабмін вже вводив адміністративне регулювання цін на продукти, у перелік у тому числі потрапило молоко жирністю 2,5% і масло жирністю 72,5%. Як бізнес виходив із цієї ситуації? На ринку з’явилося молоко жирністю 2,6% і масло жирністю 73%. Тому сьогодні більшість молочних виробників поставляють на ринок масло і молоко саме такої жирності». Таку думку висловив…

Подробнее >>

РОЛАНД СОССНА, редактор журналу International Dairy Magazine: Здійснення стратегії «Від ферми до столу» призведе до зменшення виробництва молока на 6% та зростання ціни на сире молоко на третину

Давно відомо, що є політики, які говорять дивні речі і вдають, що те, що вони пропонують, вирішить проблеми чи покращить певні ситуації.  Найчастіше нічого не відбувається, а іноді, якщо політикам вдається проштовхувати тупі концепції, ситуація справді може змінитися, хоча нерідко й у гірший бік.  Це безперервний процес, який відбувається протягом усієї історії людства. Brexit, наприклад,…

Подробнее >>

АРСЕН ДІДУР, виконавчий директор СМПУ: Чи потрібна державі молочна галузь?

ZOOM-конференція представників виробників молока, переробників та Міністерства агрополітики для обговорення «Ситуації щодо ціноутворення на молочну продукцію по всьому ланцюжку», що відбулася 5 січня, продемонструвала одне: без рішучого втручання держави проблеми молочної галузі вирішити неможливо. Метою дискусії було знайти точки дотику, які б дали можливість визначити найменш травматичні способи виходу із крутого економічного піке, в якому…

Подробнее >>

ВАСИЛЬ ВІНТОНЯК, директор Інфагро: Проблем в молочній галузі багато, але шанси виправити ситуацію є і ними треба скористатися

2021 рік для молочної галузі як України, так і всього світу, був дуже непростим і зовсім не схожим на попередні роки. Багато хто називає його дуже невдалим, але насправді не все так погано. Принаймні на глобальних ринках протягом року спостерігався високий стійкий попит на молокопродукти, що супроводжувався рекордно-високими цінами на них. Інша річ, що не…

Подробнее >>

СЕРГІЙ ВОВЧЕНКО, голова Наглядової ради ГК «Молочний Альянс»: Звернення до постачальників молока-сировини та торговельних мереж

Відбулась прес-конференція, на якій представники асоціацій харчової галузі відкрито розповіли про кризовий стан підприємств, що забезпечують продовольством громадян України (https://youtu.be/3siJjEYVZUw). Молокопереробні заводи представляв Голова Спілки молочних підприємств Чагаровський В.П. Вперше за історію сучасної держави було відверто заявлено, що підприємства стоять на межі зупинки через непомірно високу ціну на природній газ. Заводи групи «Молочний альянс» теж…

Подробнее >>

ІВАН ЧАЙКІВСЬКИЙ, депутат ВР: Про тваринництво

Іван Чайківський, депутат ВР, секретар аграрного комітету, на agropolit.com поділився міркуваннями щодо  того, як перевернути українську модель сировинного агровиробництва на створення доданої вартості – на прикладі рослинництва і тваринництва. Наводимо в частині про тваринництво. «За своєю суттю тваринництво – це вже додана вартість (тварини споживають зерно, комбікорми і на виході дають білок). Щоб активно його…

Подробнее >>

ОЛЕГ ДИМАР, д.т.н., професор: Молочна стратегія нікому не потрібна. Якби вона була потрібна – її розробили б…

Як далі розвивати молочну галузь Білорусі? Який оптимальний обсяг сировини слід виробляти в країні? Чи виправданий курс на екстенсивне нарощування в поточній ситуації? Спеціально для читачів www.agrolive.by детальна експертиза – від доктора технічних наук, професора Олега Димара. – Якщо почати з оптимального, на віки вічні, обсягу, то його немає і бути не може, – міркує…

Подробнее >>

МАКС ФАСТЄЄВ, партнер проектів Інфагро: Перерахунок в молоко. Викривлення

Прошу звернути увагу на коефіцієнти, які використовує ФАО при перерахуванні молочної торгівлі в еквівалент молока (під таблицею в рамці). Це метод вмісту в продуктах сухих речовин з посиланням на затверджені норми IDF (International Dairy Federation) з явним перекосом в сторону цінності білка проти жиру. Взагалі, ФАО має кілька робочих варіантів перерахунку молочних товарів у молоко.…

Подробнее >>

ВАДИМ ЧАГАРОВСЬКИЙ, голова Спілки молочних підприємств України: Я не поділяю оптимізму щодо зростання споживання молочних продуктів у країні за підсумками цього року

Українська ціна на молоко – третя за величиною у Європі після Кіпру та Мальти. Про це заявив голова Спілки молочних підприємств Вадим Чагаровський. «Наразі в Європі накопичено надлишки молока-сировини, а в Україні його не вистачає», – зауважив він. «Я не поділяю оптимістичний прогноз про те, що споживання молочних продуктів цього року зросте до 203 кг…

Подробнее >>