Думка експерта

ОЛЬГА КОЗАК, представник IFCN в Україні, провідний науковий співробітник ННЦ “Інститут аграрної економіки”: До 2030 року виробництво молока в Україні скорочуватиметься

Нині у світі виробляється 876 млн тонн молока. Молочна галузь обслуговує понад 7 млрд споживачів та є засобом для існування для 1 млрд людей, задіяних у молочному ланцюжку. Світовий прогноз щодо розвитку молочної галузі було оприлюднено Міжнародною мережею порівняння молочних ферм IFCN в ході 19 Міжнародної молочної конференції, яка відбувалася з 9-13 червня 2018 року…

Подробнее >>

ВОЛОДИМИР ЛАПА, голова Держпродспоживслужби України: давайте розберемося із зараженістю молока радіонуклідами та статтею в The Independent

Все дуже погано. Важко уникнути такого враження, прочитавши статтю про зараженість українського молока радіонуклідами. Перевищення норми в п’ять разів – це не жарт. Давайте розбиратись. В заголовку мова йде ніби про все молоко із України і так само в оригіналі на The Independent (Ukrainian cow milk  has “five times safe level of radioactivity”, study finds).…

Подробнее >>

НІНА КІЛЬДІЙ, керівник відділу тестувань Центру експертиз “Тест”: Заборона пальмової олії та здоровий глузд

Зараз у ЗМІ активно обговорюється законопроект 3871, який охрестили таким, що має заборонити використання пальмової олії у молочних продуктах. Така подача інформації вводить споживачів певною мірою в оману. Так, цей законопроект вносить зміни в Закон України “Про молоко та молочні продукти”. Але по суті, нічого не міняє. Цим законом і раніше було заборонено використовувати жири…

Подробнее >>

МАКСИМ ФАСТЄЄВ, провідний аналітик Інфагро: про швондерівську заборону пальми

• Закон прийнятий в першому читанні, але це поки що нічого не означає, тим більше рано сурмити про те що в «Україні заборонили пальмову олію» • Закон чисто популістський, тому що в ньому прописано «пальмова олія», але ніхто в харчовій продукції не використовує чисту «пальму», в галузь йдуть продукти, очищені і оброблені, тому прийняття Закону…

Подробнее >>

РІЧАРД ДІЛЛОН, керівник молочного напрямку IEG Vu: Експорт європейського сухого молока з додаванням рослинних жирів перестав зростати, але залишається на високому рівні

Експансія європейського сухого молока з додаванням рослинних жирів дає відмінні результати на зовнішніх ринках. Світова кон’юнктура молочного ринку сприяє цій тенденції завдяки дорогим молочним жирам і дешевому сухому знежиреному молоку. З того моменту як в Європі почалася цінова криза, а Єврокомісія запустила програми інтервенційних запасів і підтримки схем приватного зберігання, експорт сухого молока з додаванням…

Подробнее >>

РОЛАНД СОССНА, редактор International Dairy Magazine: Чого очікує Брюссель?

Схоже на те, що на початку нового року світовий ринок молока не зануриться в хаос. Принаймні, у найближчому майбутньому. Обсяги молока в Новій Зеландії скоротилися, а в Австралії зросли, але не можуть навіть скомпенсувати зниження обсягів сусідів. ЄС зберігає виробництво молока практично стабільним за винятком деяких країн, які в основному є менш важливими для загальної…

Подробнее >>

СВІТЛАНА ЖАГЛОВА, директор департаменту закупівлі сировини, «Клуб сиру»: Оптимістично про ринок сирого молока та категорії постачальників

Аналізуючи поточний стан нашого ринку сирого молока, можна сказати, що протягом останніх 5 років він досить стабільний. На ринку – фермерське молоко і молоко господарств населення, причому останнього, на жаль, більше. На жаль, тому що це молоко небезпечне і, крім того, ланцюжки його поставки непростежувані. Такого молока зараз виробляється десь близько 73%. Відповідно, 27% –…

Подробнее >>

ФІЛ ХОГАН, Єврокомісар з питань сільського господарства ЄС: Чи буде знижуватися закупівельна ціна на молоко

Ціни на молоко знизяться, якщо фермери не дослухатимуться до попереджень про надмірні обсяги постачання на європейський ринок молока, попередив Європейський комісар з питань сільського господарства та розвитку сільських районів Філ Хоган. У своєму інтерв’ю AgriLand комісар підкреслив, що нинішній рівень пропозиції, який виник через підвищення цін останніми місяцями, нестійкий, і це повинно бути “основною проблемою”…

Подробнее >>

РОЛАНД СОССНА, редактор International Dairy Magazine: На ринку надлишок молочного білку

Чи справді світовий ринок молочної продукції знову входить в нисхідний тренд? Чи, можливо, ринковий цикл скоротився від приблизно трьох років до одного? Чи відчують полегшення молочні фермери і переробники, які потребують тривалого часу для відновлення від останньої ринкової кризи? Новий рік починається з багатьох питань. І, швидше за все, ми не отримаємо відповідей на більшість…

Подробнее >>

ОКСАНА НОВОХАТНЯ, заступник начальника управління – начальник відділу безпечності харчових продуктів управління безпечності харчових продуктів та кормів Держпродспоживслужби: Про безпечність та якість вершкового масла

Закон України “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин” (набирає чинності 04 квітня 2018 року) змінює підходи до заходів державного контролю. Так відповідно до діючого Закону України від 05 квітня 2007 № 877-V “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” планові заходи…

Подробнее >>