Думка експерта

ВАСИЛЬ ВІНТОНЯК, директор Інфагро: висока закупівельна ціна молока в Україні формується лише за рахунок його низької пропозиції на ринку, а також активного експорту вершкового масла і сирного продукту

У вересні найбільш обговорюваною темою в молочних колах України було зростання ціни на молоко. В цілому за останні три місяці выдносно якісна молочна сировина зросла в ціні на 18%. Але, на жаль, це зростання не було обумовлене зростанням купівельної спроможності вітчизняного споживача. Продажі більшості молокопродуктів зараз нижче торішнього рівня, не кажучи вже про докризовий період.…

Подробнее >>

РОЛАНД СОССНА, редактор International Dairy Magazine: Хороші новини для галузі. Експортний бізнес ЄС націлений на суттєве зростання

За даними недавнього оглядового звіту ОЕСD/FAO з сільського господарства, частка біржових товарів в експорті молочних продуктів ЄС зросте з 24% у 2016 році до 28% у 2026. Загальний обсяг експорту молочних продуктів ЄС у цей період, як очікується, збільшиться на 37%. Експорт сиру збільшиться на 26%,  до майже мільйона тонн, а експорт СЗМ зросте на…

Подробнее >>

АГНЕШКА МАЛІШЕВСЬКА, директор Польської молочної палати, голова правління First Communications: Dairy Cooperatives Forum – можливість обміну досвідом та інформацією

Минулий рік був особливим для молочної промисловості не тільки в Польщі. Криза, спричинена російським ембарго та надмірним виробництвом молока у Євросоюзі, призвела до розбалансування ринку, в тому числі вплинула і на закупівельні ціни на молоко. Всі проблеми, з якими стикається зараз молочна промисловість, потребують мобілізації та пошуку нових рішень. Протягом багатьох років Dairy Cooperatives Forum…

Подробнее >>

РОБЕРТ ЩОРСІЙ, керуючий директор Greenmark Dairy Ingredients: коли ЄС буде продавати свої інтервенційні запаси?

Приблизно за чотири тижні програма інтервенцій СЗМ у ЄС завершиться і маловірогідно, що період державного втручання буде продовжений, оскільки ціна на молоко в червні 2017 року, як повідомляла LTO, в середньому складала €33,69/100 кг порівняно з 25,14 євро/100 кг у той же місяць минулого року. Відбулося зростання на 34%. Потреби в подальшій безпосередній підтримці фермерів…

Подробнее >>

ВАДИМ ЧАГАРОВСЬКИЙ, голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України: про умови успішності молочних кооперативів в Україні

Перш, ніж говорити про українські молочні кооперативи, хотілося б коротко нагадати, як виглядає молочна кооперація в світі. 75% світової молочної індустрії – це кооперативи, причому кооперативи успішні. У Новій Зеландії це потужний кооператив Fonterra, в Європі прикладами можуть бути Arla і FrieslandCampina, в США – Dean Foods і California Dairy. Це кооперативи, які переробляють величезні…

Подробнее >>

РОЛАНД СОССНА, редактор International Dairy Magazine: відновлення ринку займе більше часу. Молочний ринок США почувається краще, ніж ринок ЄС

Останні інтервенції СЗМ в Європі насправді не змогли позбавити ринки протеїну надлишкових запасів. Всі знають, що продукт пішов у запас не для того, щоб потім поступити на ринок весь і зразу. Але ті запаси, що було створено раніше, і ті, що надходять туди зараз, одного дня з’являться на ринку. Коли вони там з’являться, на ринку…

Подробнее >>

ОРИСЯ МИКОЛАЇВНА НІМЧЕНКО, голова Правління «Вімм-Білль-Данн Україна» компанії PepsiCo: про гарантії безпечності та якості молочної продукції

Перш за все, хочу сказати, що наша компанія планує свою роботу у довготривалій перспективі. PepsiCo проголосила стратегію сталого розвитку “Відповідально до мети”, яка передбачає виконання певної програми на період до 2025 року. Це означає, що ми вже зараз працюємо над розширенням власного портфелю продуктів харчування, розуміємо, що конкуренція буде посилюватися, і тому репутація на молочному…

Подробнее >>

АНДРІЙ ЯРМАК, економіст (TCIC) FAO: про топ 5 проблем молокопереробної галузі

Прочитав цікавий топ-5 проблем молокопереробної галузі на думку її представника. Я вважаю, що цей матеріал є унікальною ілюстрацією реальних проблем галузі, бо її представник не назвав ЖОДНОЇ з дійсно важливих проблем. Поясню по кожній з позицій: 1. “Постійні непорозуміння між виробниками молока та переробниками” – стандартна та природна ситуація.  Для покупця завжди дорого, а для продавця…

Подробнее >>

МАКСИМ ФАСТЄЄВ, провідний аналітик агентства ІНФАГРО: про перспективи українського експорту вершкового масла

Дані ЄС за 4 місяці цього року підтверджують, що український товар цікавий Європі. Насамперед за ціною. Квоту 2017 року (900 + 900 = 1800 тонн) вже вибрано. Виходячи з річних обсягів, наші 1,8 тис. тонн складатимуть приблизно 10-20% європейського імпорту товару, витіснивши США, де помітно зростає внутрішнє споживання товару і, відповідно, імпорт. Нова Зеландія (Фонтерра)…

Подробнее >>

ВАДИМ ЧАГАРОВСЬКИЙ, голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України: що означає заборона молока другого сорту

Як на мене, розмови про заборону молока другого сорту – це чергова інформаційна хвиля.  Такі розмови  – про заборону чи відміну другого сорту молока, яке не відповідає європейським стандартам – періодично йшли ще з 2010-2012 року. Було кілька інформаційних хвиль, коли піднімалася тема відміни другого сорту. Але всі розуміли, що в даному випадку йдеться про…

Подробнее >>