Думка експерта

ОЛЕКСАНДР ДЕРКАЧ, співвласник ГК «Молочний альянс»: «Молочний альянс» працює у звичайному режимі

Олександр Деркач, співвласник ГК «Молочний альянс» сьогодні на своїй facebook сторінці: «Молочний альянс» працює для вас. У звичайному режимі. Навіть сьогодні. «Яготинське» на полицях є і буде. Я, мої друзі по життю і партнери по бізнесу, в Києві. Гірко на душі. Тривожно. Але паніка, це точно не про нас, Sergiy Vovchenko, Sergii Kaliberov. Слава Україні.…

Подробнее >>

ЛЕОНІД ТУЛУШ, к.е.н., завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики ННЦ ІАЕ: Про причини подорожчання молочних продуктів

Леонід Тулуш, к.е.н., завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики ННЦ ІАЕ, на своїй facebook сторінці поділився міркуваннями стосовно основних причин подорожчання харчових продуктів у світі і в Україні: ПИТАННЯ ЦІН НА ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ останнім часом набуло особливої актуальності. У мас-медіа чи не щодня з’являються матеріали щодо здорожчання продуктів харчування. Відповідна тенденція не обійшла й молокопродукти.…

Подробнее >>

МИХАЙЛО НЕПРАН, перший віце-президент Торгово-промислової палати України: Рітейл vs виробники продовольства: необхідний компроміс

Михайло Непран, член Української ради бізнесу, перший віце-президент Торгово-промислової палати України у колонці  на  Інтерфакс-Україна написав про протистояння між національними торговими мережами та виробниками і переробниками продовольства. «Протистояння між національними торговими мережами та виробниками і переробниками продовольства триває не перший рік і досягло точки кипіння. Вже абсолютно очевидно, що домовитися полюбовно сторонам не вдасться. Значить,…

Подробнее >>

ВАДИМ ЧАГАРОВСЬКИЙ, голова СМПУ: Позбутися фальсифікації важливо не тільки для споживачів, але і для молокозаводів

Проблема фальсифікату з‘явилася у 90-ті роки, коли фактично було зруйновано державну систему контролю виробництва харчових продуктів, їх якості та безпечності. Продуктами, які фальсифікуються найчастіше, є масло, сметана, сир та згущене молоко, тобто продукти з високим вмістом молочного жиру. Нещодавно до цієї четвірки додався кисломолочний сир, який стали фальсифікувати, використовуючи замінник білку – штучні волокна типу…

Подробнее >>

ІОН МОРАРУ, співзасновник і керівник проектів American Dairy Technology: На початку року середній показник операційної маржі виробництва сирого молока знизився

Іон Морару, керівник проектів ADT разом з Максимом Фастєєвим, партнером проектів Інфагро, розмістили на facebook черговий щомісячний інформаційно-аналітичний огляд #dairyMF щодо операційної рентабельності виробництва молока в Україні*:  Середній показник операційної маржі виробництва сирого молока в Україні в січні знаходився на рівні 17%, що на 4 відсоткових пункти нижче попереднього місяця (грудня 2021 року), але на…

Подробнее >>

ЛЕОНІД КОЗАЧЕНКО, президент УАК: Стратегія продовольчої безпеки України не була перенесена у план практичної реалізації. Вона залишилася на папері

25 грудня 2020 року під час засідання робочої групи в Україні презентували проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії продовольчої безпеки на період до 2030 року». Його метою було створення доступу  усіх соціальних і демографічних груп населення до безпечних харчових продуктів у достатній кількості протягом року, а також створення умов для продовольчої незалежності України. В документі зауважується,…

Подробнее >>

МАКСИМ ФАСТЄЄВ, партнер проектів Інфагро: Минулого року Китай поставив рекорд з імпорту СЗМ та СНМ

Дані статистики підтверджують падіння китайського попиту на сухе молоко в грудні 2020 року, але цифри за рік свідчать про те, що імпорт СЗМ і СНМ досяг рекордних показників. За даними Milk Producers Council: «Зниження виробництва сировини у США, Європі та Океанії уповільнило випуск сухого молока, а високий світовий попит скоротив його запаси. Протягом більшої частини…

Подробнее >>

ЛЕОНІД ТУЛУШ, к.е.н., завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики ННЦ ІАЕ: Про наслідки введення нульової ставки ПДВ на продовольство

«Урядовий кур’єр» опублікував статтю «Якщо буде нуль» про наміри країн ЄС запровадити нульову ставку ПДВ на продукти харчування та яким чином це вплине на Україну. В статті наведено міркування з цього питання Тараса Висоцького, першого заступника міністра агрополітики України, Романа Лещенка, міністра агрополітики України, Павла Кухти, економіста, колишнього в.о. міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства…

Подробнее >>

АНДРІЙ ТАБАЛОВ, генеральний директор компанії «Волошкове поле»: Дієвіше за обмеження націнки на молочку — зниження ставки ПДВ до 10%

Обмежувати націнку рітейлу до 10% на молочку — це не найкращий варіант. Дієвішим було б знизити ставку ПДВ на молочну продукцію з 20% до 10%. Таку думку висловив генеральний директор молочної компанії «Волошкове поле» Андрій Табалов у коментарі для Latifundist.com. На його думку, держава може підняти ввізне мито на імпортні товари і тим самим дати переробникам молока можливість трохи відвоювати внутрішній…

Подробнее >>

ЛЕОНІД ТУЛУШ, завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики ННЦ ІАЕ: Кризова ситуація в молочній галузі виходить на новий етап ескалації

В рамках діяльності Робочої групи з питань розвитку молочної галузі при Міністерстві аграрної політики та продовольства України в режимі zoom-конференції відбулась нарада з обговорення поточної ситуації щодо ціноутворення на молочну продукцію в Україні. Висновками від побаченого та почутого Леонід Тулуш, завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики ННЦ ІАЕ, керівник експертно-аналітичного відділу СМПУ, поділився на сайті…

Подробнее >>