ОЛЕГ ГЕТМАН, координатор експертних груп Економічної експертної платформи: Протермінована заборгованість торговельних мереж загрожує продовольчій безпеці країни

До товарів, які масово виробляються в Україні, має бути застосовано мито або ПДВ. Про це домовилися провідні бізнес асоціації різних секторів економіки та голова Податкового Комітету ВРУ під час обговорення ключових проблеми податкового законодавства та економіки, повідомляє на сторінці у Facebook координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетман.

«Вітчизняні виробники опинилися в умовах нерівної конкуренції по відношенню до імпортерів через перехід на ЄП 2% та відсутність імпортного ПДВ. Український виробник має ланцюжок виробництва і навіть на ЄП сплатить 6-8%, а імпортер на таку ж продукцію — лише 2%», — зазначив експерт.

Також він додав, що тимчасове невідшкодування ПДВ експортерам призведе до негативних наслідків. Частина експортерів — скоротить виробництво, частина — протягом 1-2 місяців закриють виробництво, якщо не поновити відшкодування. Щодо цього питання голова Податкового Комітету зазначив, що невідшкодування — тимчасове явище, пов’язане із складною ситуаціює у Держбюджеті. Це питаня буде вирішено протягом 1-2 місяців і все буде відшкодовано.

Проблема нерозрахунків кількох великих торгових мереж із виробниками (постачальниками). На цей час протермінована заборгованість кількох мереж сягнула 10 млрд гривень і продовжує зростати. Це загрожує продовольчій безпеці країни, виробники потребують допомоги у цьому питанні. Щодо цього питання кілька днів тому була нарада у прем’єр міністра і прем’єр надав доручення Мінекономіки звернутись до СБУ. Це питання буде вирішено найближчим часом», — повідомив Олег Гетман.

Також він додав, що стала актуальною проблема зависокого навантаження на фонд оплати праці, бізнесу складно зберігати повні штати працівників у поточних умовах, ще й із зависокими податками. Голова Комітету зазначив, що питання зниження навантаження на зарплату обов’язково розглядатиметься в контексті програми відновлення України.

Кредитування бізнесу по програмі 5-7-9: граничну суму по програмі необхідно збільшити, а також запустити із певними обмеженнями державний реєстр нерухомого майна, щоб постраждалі підприємства мали можливість взяти кредит або перекредитуватись під низькі відсотки. Це питання має бути вирішено ближчим часом, пропозиції бізнесу опрацьовуються Кабінетом міністрів. За підсумками дискусії учасники дійшли спільної думки по всіх питаннях та домовились опрацювати відповідні проєкти та сприяти їх реалізації».

agropolit.com

Останні новини: