МИКОЛА СОЛЬСЬКИЙ, міністр агрополітики та продовольства України: Є два ключові пріоритети – спрощення доступу аграріїв до кредитних ресурсів та логістика агропродукції

Посівна 2022 року, відновлення аграрного експорту,  кредитування аграріїв, передача державних земель для забезпечення продовольчої безпеки – про це та інше AgroPolit.com у ексклюзивному інтерв’ю розповів новопризначений міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський:

AgroPolit.com: Назвіть основні кроки на посту міністра аграрної політики та продовольства України?

Микола Сольський: Є два ключові пріоритети для мене сьогодні – спрощення доступу  аграріїв до кредитних ресурсів та логістика агропродукції (в першу чергу, відновлення експорту зерна). З цим найбільше проблем.

Сподіваюся, що найпізніше у понеділок з’явиться постанова КМУ про спрощення доступу кредитування для  всіх аграріїв

AgroPolit.com: Як Мінагрополітики планує розширити доступ аграріїв до кредитних ресурсів?

Микола Сольський: Для малих  і середніх агропідприємств доступ до кредитування розширили – одна постанова уже працює. І це дозволило видати з початку тижня вже 300 млн грн. Слід розширити її дію на всіх учасників агроринку. В тому числі, слід дати можливість трейдерам, щоб вони надавали передоплату аграріям на закупівлю зерна нового врожаю і могли кредитувати аграріїв. Сподіваюся, що найпізніше у понеділок з’явиться постанова КМУ про спрощення доступу кредитування для  всіх аграріїв.  Задача Мінагро – оперативно створити одинакові умови кредитування для всіх гравців на агроринку.

Умови кредитування аналогічні, як і для малих і середніх аграріїв: кредити на операційні потреби під 0%, держава гарантує перед банками 80% від суми такого кредиту. Основна застава – зернові (чого раніше не було) та інші застави, про які домовиться позичальник із банком. Ключове – держава дає гарантію банку за позичальника  і банки швидше та комфортніше приймають рішення.

AgroPolit.com: Ви рахували, який обсяг фінансів потрібен на посівну 2022 року?

Микола Сольський: Ми організовуємо максимальний доступ до кредитів аграріям, а фінальні суми побачимо по закінченню посівної.

AgroPolit.com: Наразі весь експорт фактично відбувається через «Укрзалізницю». Через війну частково працюють лише 5 українських портів. Як ви бачите подальшу експортну політику для агросектору?

Микола Сольський: Є багато ідей в розробці і сумарно вони можуть дати позитивний результат. Нагадаю, що через порти раніше у нас експортувалося 4,5 млн т зернових, а через західні  кордони – декілька сотень тисяч т. Блокада портів фактично зупинила агроекспорт. Наразі ми шукаємо логістичні шляхи для часткового поновлення агроекспорту спільно з «Укрзалізницею», трейдерами і Мінтрансом.  Наразі немає основної ставки на якийсь конкретний шлях – є різні ідеї, наразі обговорюємо їх.  Озвучу згодом, коли проаналізуємо.

AgroPolit.com: Парламент прийняв закон, яким спрощує процедуру передачі державних земель для забезпечення продовольчої безпеки. Як це діятиме?

Микола Сольський: Територіальні громади отримали право на рік без аукціону і технічної документації віддавати державні землі в обробіток тому, кому вони вважають за необхідне і за кого проголосує місцева рада. Всі комунальні с/г землі, які наразі не перебувають у оренді, то їх можуть передати. Щодо угідь НААН – їх це не стосується.

AgroPolit.com: Який обсяг зернових залишився наразі в Україні?

Микола Сольський: Пшениці ми маємо у резервах  декілька мільйонів т, тобто удвічі більше від внутрішньої потреби. Кукурудзи – 15 млн т, з яких внутрішнє споживання – 7 млн т. Олії – 1 млн т, з яких внутрішнє споживання до нового сезону становитиме  200 тис. т. При цьому у нас є ще насіння соняшника – 7 млн т, із яких буде 3 млн т олії.

AgroPolit.com: Мені доводилося чути оцінки експертів, що Україна до кінця року при налагодженні логістичних каналів може в найкращому випадку експортувати 25%  від існуючого обсягу зернових. Ви згодні з такими оцінками?  

Микола Сольський: Так, згодний.

При існуючих експортних можливостях 25% від минулорічного урожаю зернових, який ще не вивезено, можливо експортувати цього року. Але ми будемо пробувати збільшити цей обсяг.

AgroPolit.com: Посівна 2022 рік: якою буде її структура та на чому аграріям слід робити акцент?

Микола Сольський: Про структуру посівної говорити важко, бо наразі частина с/г земель випали з посіву через окупацію. Аграріям не доводиться особливо вибирати із того, що сіяти. Аграріям потрібно сіяти тим, що у них є. Якщо ж у когось є вибір по культурах, то слід культури які потребують менше логістики – соняшник і сою.

AgroPolit.com: Яка ваша порада аграріям?

Микола Сольський: Сьогодні нам всім потрібно дві речі – терпіння і працелюбності. З таким обсягом проблем українці ще не зустрічалися. Але аграрії працюють і будуть працювати попри війну.

AgroPolit.com

Останні новини: