Думка експерта

ТАРАС ЯРОВИЙ, директор з виробництва Бель Шостка Україна: Глобальні тренди і місцева сировина. Як змінити шлях свого розвитку, запровадити європейське виробництво

AgroPortal.ua завітав на Сумщину, щоб побувати на оновленому підприємстві і розпитати директора з виробництва ПАТ «Бель Шостка Україна» Тараса Ярового: яким чином у невеличкому містечку твориться європейська якість, виробляються корисні плавлені та тверді сири, котрі не перестають вражати своїх споживачів. Останніми роками продукція ПАТ «Бель Шостка Україна» займає гідне місце серед продукції інших виробників, дарма…

Подробнее >>

МИХАЇЛ МІЩЕНКО, директор Центру вивчення молочного ринку: В Німеччині держава не займається впровадженням простежуваності в молочному бізнесі

Після візиту на німецьку ферму, що належить братам Торстена Хемме, аналітика, керівника IFCN, Михаїл Міщенко поділився враженнями на сайті dairynews: По-перше, «Меркурія» там немає. І в Німеччині не знають, що таке простежуваність, яку впроваджує держава. Такого поняття немає і держава цим не займається. На фермі, де я побував, переробляють 30 тонн молока на добу і…

Подробнее >>

АНДРІЙ ЯРМАК, економіст FAO (TCIN): склянка молока наполовину порожня чи наполовину повна?

У травні Український молочний індекс  (УМІ) традиційно знизився. Так у травні буває завжди. Але якщо у попередні роки середнє падіння УМІ в травні складало 7,5%, то в травні цього року УМІ знизився менше ніж на відсоток – всього на 0,7%. Це найнижче падіння УМІ з травня 2015 року. Зниження могло б бути трохи більшим, якби…

Подробнее >>

МАКСИМ ФАСТЄЄВ, провідний аналітик Інфагро: молочна галузь України продовжує трансформуватися

Молочна галузь України продовжує трансформуватися. 2019 буде знаковим. Обсяги переробки помітно знизяться через скорочення виробництва молока господарствами населення (-20% з цієї категорії в першому кварталі року). Через це вперше за останні роки помітно скоротиться експорт в еквіваленті сирого молока. Частка надходження на переробку молока від господарств населення скоротиться до 25% (прогноз Інфагро, на графіку нижче),…

Подробнее >>

АНДРІЙ ЯРМАК, економіст FAO (TCIN): Показник умовної прибутковості виробництва молока у березні зріс на 4,9%

– Щоб УМІ зріс у березні?! – Ні, – скажете ви, – так не буває! Але все-таки це приємний для виробників молока факт – в березні показник умовної прибутковості виробництва молока в комерційних господарствах в Україні, відомий як УМІ, зріс на 4,9% після падіння на 1,7% в лютому і на 0,5% в січні 2019 року. Минулого…

Подробнее >>

ОЛЕКСІЙ БОГДАНОВ, начальник Головного управління ЗЕД Мінсільгосппроду Республіки Білорусь: Експорт молока та молокопродукції виріс в 9,2 рази

В інтерв’ю ПРОДУКТ. BY Олексій Богданов, начальник Головного управління ЗЕД Мінсільгосппроду Республіки Білорусь, розповів про те, чи вдалося заробити на китайському ринку і який план подальшої диверсифікації експорту. – Олексію Ігоровичу, як ви оцінюєте успіхи білоруської продукції на китайському ринку? – Ринок там активно розвивається і минулий рік показав дуже хорошу динаміку. За 2018 рік…

Подробнее >>

МАКСИМ ФАСТЄЄВ, провідний аналітик Інфагро: Про перспективи виробництва і переробки молока в Україні в 2019 році

Так само, як і в минулому році, вирішальним фактором виробництва і переробки молока буде не ціна, а погода. Виробництво Точний прогноз виробництва молока на рік давати ще рано. Припущення поки що будуються на тенденціях, які спостерігаються в Україні не перший рік, тобто, це більш-менш стабільна ситуація в категорії сільськогосподарських підприємств і зниження виробництва в господарствах…

Подробнее >>

МОНІКА ВОЛЬФАРТ, ZMB: Молока буде менше

Цього року на ринку молока очікуються умови, більш збалансовані, ніж у попередні три роки, для яких характерним був дисбаланс. Існували величезні надлишки сухого знежиреного молока, тоді як молочний жир був якийсь час дефіцитним. Запаси сухого знежиреного молока значно скоротилися. 70% інтервенційних запасів сухого знежиреного молока ЄС було продано до кінця року, запаси в США також…

Подробнее >>

ВАСИЛЬ ВІНТОНЯК, директор Інфагро: виробництво і споживання згущеного молока в Україні скорочується

В Україні скорочується виробництво і споживання згущеного молока. Так, у 2012 році вітчизняними підприємствами було вироблено 105,1 тис.т згущеного молока, то в 2018 тільки 72 тис.т. «Криза, і, відповідно, зменшення купівельної спроможності населення, тут ні при чому. Змінюються споживчі уподобання. Молодь взагалі не розуміє що це за продукт такий – згущене молоко. Знають «нутеллу» –…

Подробнее >>

АНДРІЙ ЯРМАК, економіст FAO (TCIN): “Я дивлюся на 2019 рік для молока оптимістично”

Як буває кожного року, УМІ (Український молочний індекс) у лютому знизився. Зниження склало 1,7% до січня, а в січні УМІ теж знижувався. Отже, маємо два підряд місяці року і два підряд місяці зменшення прибутків для виробників молока. Зниження прибутковості виробництва молока в Україні відбувалося на фоні стрімкого зростання світових молочних індексів. Важко згадати, коли рік…

Подробнее >>