РОЛАНД СОССНА, редактор International Dairy Magazine: Межа зростання. Схоже, що великі гравці світового молочного ринку перестануть бути лідерами

Виступаючи в травні на конференції Dairy Industry Newsletter в Лондоні, глава lFCN Торстен Хемме зазначив, що основне зростання виробництва молока буде відбуватися за рахунок місцевих виробників, що випускають продукцію для місцевого ж споживання. Поки ж світовий ринок молочних продуктів зростає, зростає і виробництво молока в світі. За останні 20 років світове виробництво молока виросло на дивовижні 60 відсотків, а світова торгівля молочними продуктами збільшилася на 94 відсотки, що значно випереджає темпи зростання виробництва молока.

Світова торгівля молоком буде рости і далі. За даними IFCN, протягом наступних п’яти років буде спостерігатися зростання ще на 13 відсотків. І це вкрай необхідно, оскільки в деяких районах виробництво молока перевищило споживання. Це добре відомо Новsій Зеландії та Ірландії, світовим лідерам в експорті молочної продукції, яким доводиться продавати більше 90 відсотків виробленої продукції за межі своїх внутрішніх ринків.

Але зростання не може тривати нескінченно. Природні ресурси і земля обмежені, виникає багато питань, пов’язаних з необхідністю забезпечення сталого виробництва молока. Нідерланди є хорошим прикладом обмежень, встановлених в цій області. Fonterra вже зараз впевнена, що при нинішніх 18 мільярдах літрів молока, що збирають щороку на обох островах Нової Зеландії, певна межа вже досягнуто. Те ж саме в принципі відноситься і до Ірландії, де будь-яке додаткове значне зростання виробництва молока, у всякому разі таке ж як те, яке сталося в останні п’ять років, здається вже практично неможливим.

Схоже, що добре розвинені в плані виробництва молока регіони на цій планеті не зможуть задовольнити попит з боку зростаючого населення світу. Ці регіони можуть як і раніше отримувати вигоду від очікуваного збільшення попиту, але через кілька років вони стануть просто учасниками світової торгівлі молочною продукцією, а не її лідерами. Це, загалом, непогані новини, так як ми всі повинні повинні розуміти, що наша планета не надає простору для необмеженого зростання.

Останні новини: