РФ: за інформацією «Ъ» молочні компанії можуть бути віднесені до розряду шкідливих виробництв

Виробники м’ясо-молочної продукції, цукру, харчових масел і жирів можуть понести багатомільярдні витрати, оскільки Мінприроди РФ внесло їх до списку тих, хто найбільш негативно впливає на навколишнє середовище.

Компанії, вважаючи цей захід невиправданим, намагаються змінити ситуацію через громадську раду при Мінсільгоспі. Учасники ринку побоюються не тільки поточних вимог, а й підвищеної уваги чиновників до шкідливих підприємств в цілому, що може обернутися новими заходами регулювання в майбутньому.

Глава громадської ради при Мінсільгоспі Андрій Бодін звернувся до заступника голови Мінприроди Володимира Логінова з проханням виключити виробництва харчових продуктів з переліку підприємств, що справляють найбільш негативний вплив на навколишнє середовище. Як говориться в листі, копія якого є у “Ъ”, з 1 січня 2024 року багато великих виробників молочної, м’ясної, масложирової продукції, цукрові заводи повинні бути віднесені до першої категорії за рівнем негативного впливу. Це зобов’яже компанії, зокрема, платити 100-відсоткову ставку плати за негативний вплив при перевищенні нормативів, отримувати комплексні екологічні дозволи, застосовувати найкращі доступні технології (НДТ).

При цьому, пише пан Бодін, значна частина інвестицій в агропромисловому комплексі РФ за останні десять років прямувала на підвищення екологічних показників. Він просить перенести всі виробництва харчових продуктів з першої до другої категорії. А з другої категорії виключити підприємства, які скидають стічні води в центральні системи водовідведення, якщо ті були включені в перелік через скиди забруднюючих речовин.

Андрій Бодін підтвердив “Ъ” відправку листа. У Мінприроди пообіцяли дати відповідь після отримання та розгляду звернення. У Мінсільгоспі не надали коментар.

Як зазначає гендиректор Національної спілки виробників молока ( «Союзмолоко») Артем Бєлов, до першої категорії відносяться, наприклад, підприємства нафтової і хімічної промисловості, існуюча та стопотенційна шкода яких з виробниками харчових продуктів непорівнянна. На виробників молочних продуктів, наприклад, припадає тільки 0,00003% від загального обсягу викидів, а вартість впровадження систем контролю, необхідних для першої категорії, для галузі може досягати 21 млрд руб.

Про це йдеться в матеріалах до наради у віце-прем’єра Олексія Гордєєва з цього питання, яка вже відбулася, і копія яких також є у “Ъ”. Представник віце-прем’єра Олена Жукова підтвердила, що питання обговорюється. Виконавчий директор Олійно-жирового срюзу Михайло Мальцев також запевняє, що виробництво харчових масел і жирів є практично безвідходним, а викиди не перевищують граничних нормативів.

milknews.ru

Останні новини: