Січень-квітень 2017: сільгоспідприємства наростили виробництво молока, господарства населення – зменшили

cows-ukr_724

Істотне зниження закупівельних цін на молоко на початку травня зіпсувало фермерам святковий настрій. Закупівельна ціна сировини сільгосппідприємств на початку місяця в середньому опустилася на 30-40 копійок. Молоко по 8,00 грн/кг і вище зараз велика рідкість, а з 15 травня ціни, схоже, опустяться і нижче цієї позначки. – ІНФАГРО

Треба відмітити, що таке здешевлення було передбачуваним. Падіння попиту в період свят, знецінення молочного білка і сезонне збільшення виробництва молока вирішальним чином впливають зараз на динаміку ринку.

Виробництво молока в квітні зросло тільки за рахунок збільшення надоїв в господарствах населення. А ось у сільгосппідприємствах відбулося зниження виробництва на 1% відносно березневого показника. Така динаміка, з одного боку, пов’язана з аномальними квітневими температурами, з іншого – помітним скороченням поголів’я в цій категорії виробників.

Загальне виробництво молока за чотири місяці 2017 року знизилося на 0,6% порівняно з таким же періодом минулого року і склало 2 879,5 тис. т. Фермерські господарства, незважаючи на показники квітня, за 4 перших місяці року показують зростання на 1% (до того ж періоду 2016), а у господарствах населення відбулося зниження виробництва на 1,4%.

Корів в Україні стає менше. На 1 травня в країні налічувалося 2 133,5 тисяч голів, що на 2,6% менше рівня минулого року. Більш помітним є зниження кількості поголів’я у сільгосппідприємствах, де поголів’я корів скоротилося на 4,7%.

В середині місяця закупівельні ціни на сире молоко, в основному, складають: для сільгосппідприємств 7,20-8,00 грн/кг, для господарств населення 3,80-5,00 грн/кг.

Аналітики ІНФАГРО вважають, що з 15 травня середня закупівельна ціна молока знизиться ще на 10-20 копійок за кілограм, після чого ринок почне стабілізуватися.

ІНФАГРО

Останні новини: