Уряд РФ ініціював масштабну перевірку молочних продуктів

Віце-прем’єр уряду РФ Аркадій Дворкович доручив Россільгоспнагляду, Росспоживнагляду і Росякості до 26 березня провести перевірку молочної продукції, розповіло агентству РБК джерело, знайоме з текстом доручення віце-прем’єра.

Співрозмовник уточнює, що в рамках перевірки в роздрібній мережі закуповуються зразки молока, вершкового масла і сиру, які потім направляються для дослідження в лабораторії Росспоживнагляду і Россільгоспнагляду, щоб зробити висновок про реальну частку фальсифікату на ринку.

Про доручення Дворковича перевірити молочну продукцію знає і співробітник молокопереробної компанії. За його інформацією, проби відбираються в магазинах, перевірка не зачіпає виробників.

Вперше така перевірка проводиться на федеральному рівні і вперше відразу три відомства працюють спільно, констатує один зі співрозмовників.

За перевіркою наглядає міністр з питань «відкритого уряду» Михайло Абизов, уточнює джерело на молочному ринку. За його словами, Абизову доручено затвердити програму відбору проб і проведення випробувань, а також проаналізувати результати перевірки в рамках реформи контрольної і наглядової діяльності.

У прес-службі «відкритого уряду» підтвердили, що працюють над таким дорученням. «Зараз на майданчику “відкритого уряду” проходить обговорення контролю якості молочної продукції, проходять дослідження, в тому числі з метою виявлення типових невідповідностей продукції обов’язковим вимогам», – передав через представника Абизов.

Представники Аркадія Дворковича, Россільгоспнагляду і Роскачества відмовилися від коментарів. У прес-службі Росспоживнагляду визнали неможливою обговорювати документ уряду для службового користування.

Наглядові відомства регулярно проводять перевірки продукції в магазинах мережі «в плановому режимі», стверджує представник групи «Діксі». За його словами, будь-якого повідомлення саме про цю перевірку не було і позапланові відбори молочної продукції в ці дні також не проводилися. У X5 Retail Group (мережі «Пятерочка», «Перехрестя» і «Карусель») відмовилися від коментарів. У мережах Metro Cash & Carry і «Стрічка» на запити не відповіла.

У Національній спілці виробників молока ( «Союзмолоко»), в PepsiCo і Danone, найбільших виробниках молочних продуктів, від коментарів також відмовилися.

Рівень якості окремих видів продуктів харчування залишає бажати кращого, стверджують у «відкритому уряді». Там наводять дані, згідно з якими на липень 2017 рокиу кількість незадоволених якістю дитячого харчування, м’яса, молока і молочних продуктів зросла майже в два рази – до 15% населення. Чіткішого державного контролю, вважають в «відкритому уряді», вимагає продукція, що закуповується за держконтрактами і надходять в соцзаклади – лікарні, школи, дитячі садки.

rbc.ru

Останні новини: