FAO: ціновий індекс продовольства знижується п’ятий рік поспіль

image

Ціни на основну продовольчу сировину в 2016 році скоротилися на 1,5%, продовживши зниження, що почалося в 2011 році. Про це повідомила в четвер FAO UN.

imageFAO представила аналіз індексу продовольчих цін, що розраховується на основі середніх значень індексів цін на п’ять основних товарних груп – зернових, рослинних масел, молочної продукції, м’яса та цукру.

“Середнє значення індексу за підсумками 2016 року склало 161,6 пунктів, що на 1,5 відсотка нижче рівня 2015 року; тенденція до зниження зберігається ось вже п’ятий рік поспіль. Значне збільшення цін на рослинні олії та цукор в 2016 році супроводжувалося падінням цін на ринках зерна, м’яса і молочної продукції, і в результаті значення індексу виявилося нижче його середнього рівня 2015 року”, – говориться в звіті, опублікованому на сайті ФАО.

В організації зазначили стабільне падіння цін на зернові, в першу чергу пшеницю, пояснивши це “високим урожаєм в Австралії, Канаді та Російської Федерації”. Середнє значення індексу цін на зернові за підсумками 2016 року склало 147 пунктів, що на 9,6% нижче, ніж в 2015 році і на 39% нижче максимального рівня, зафіксованого в 2011 році.

ФАО також звернула увагу на різке зростання цін на цукор (34,2%) і рослинне масло (11,4%). Цьому сприяло скорочення врожаю в тропічних країнах внаслідок впливу Ель-Ніньо, а також зростання попиту на пальмову і соєву олії, які все активніше використовуються в якості біодизельного палива в США, Бразилії та Аргентині.

Ціни на молочну продукцію і м’ясо за підсумками 2016 року скоротилися на 4% і 7% відповідно.

imageУ FAO відмітили значне зниження цін на яловичину і м’ясо птиці, а також відновлення цін на вершкове масло і незбиране сухе молоко, що спостерігалося в останні шість місяців. Як вважають у FAO, в новому році стабільних цін на основну продовольчу сировину чекати не варто.

“Економічна невизначеність, в тому числі коливання обмінних курсів валют, швидше за все, в цьому році ще сильніше вплинуть на ринок продовольства”, – заявив старший економіст організації Абдулреза Абассьян.

Індекс продовольчих цін ФАО – це показник зміни за місяць міжнародних цін на кошик продовольчих сировинних товарів. Він розраховується на основі середніх значень індексів цін на п’ять товарних груп, зважених з урахуванням середнього показника частки кожної групи в експорті в 2002-2004 роках.

fao.org

Останні новини: