ЄС зміцнює позиції виробників молока в ланцюжку поставок

image24 листопада Європейська Комісія опублікувала другий звіт про функціонування так званого Молочного Пакету, тобто документу по ряду заходів, початих в 2012 році для зміцнення позиції європейських виробників молока в ланцюжку поставок.

У звіті показано, що після трьох років реалізації європейські фермери все частіше використовують кошти, що надаються через Молочний Пакет, наприклад, використовують колективні переговори по умовах контракту через організації виробників, або письмові договори. Колективні переговори мають на меті посилення переговорних позицій виробників молока, в той час як письмові контракти забезпечують фермерам кращу прозорість та простежуваність.

Звіт спочатку планувалося представити у 2018 році, але зважаючи на триваючі труднощі в молочному секторі, Філ Хоган, комісар ЄС з питань сільського господарства, вирішив прискорити роботу і випустити його у 2016.

Філ Хоган заявив: “У звіті показано, що існують заходи, які ми можемо використовувати на рівні ЄС, щоб забезпечити кращу позицію молочних фермерів в ланцюжку поставок. Цей звіт є додатковим доказом для прийняття політичних заходів в контексті програми роботи Комісії на 2017 рік”.

У звіті, серед інших питань, розглядаються додаткові можливості для молочних фермерів. Наприклад, висувається на перший план потенціал двох ключових інструментів Молочного Пакету – спілок виробників і колективних переговорів – які ще не використовуються повною мірою державами-членами ЄС, взаємодії фермерських організацій, а також описуються різні способи зробити їх більш ефективними як в ЄС, так і на рівні держав-членів Євросоюзу.

Державам-членам ЄС, зокрема, пропонується вжити необхідних заходів для сприяння створенню виробничих організацій, які могли б діяти у межах, які виходять за рамки колективних переговорів, підвищуючи тим самим вагу виробників молока в ланцюжку поставок молока. На додаток, рекомендується розглянути питання про розширення ролі міжгалузевих організацій.

europa.eu

Останні новини: