ОЛЕКСІЙ БОГДАНОВ, начальник Головного управління ЗЕД, Мінсільгосппрод Республіки Білорусь: Як при запланованому розширенні експорту Білорусь буде захищати своїх виробників від криз, притаманних світовому молочному ринку?

Bogdanov-180Дійсно, до 2020 року Республіка Білорусь планує наростити рівень виробництва молока до 9,2 млн. т/рік (рівень 2015 року – 7,044 млн. т/рік).

Звичайно, при такому значному прирості виробництва необхідно працювати над розширенням ринку збуту шляхом диверсифікації експортних поставок, оскільки ринок традиційних партнерів по Євразійському економічному союзу також активно розвивається в плані власного виробництва.

У зв’язку з цим Мінсільгосппрод активно опрацьовує нові ринки збуту молочної продукції для поставок в Китай, Японію, країни Південно-Східної Азії і Африки.

У минулому році Білорусь постачала молочну продукцію в 55 країн світу, і ми постійно працюємо над розширенням цього списку. Підприємства нашої країни беруть активну участь у виставках по всьому світу, де представляють продукцію власного виробництва в широкому асортименті. Міністерство, як орган державного управління, створює максимально комфортні умови для просування вітчизняної продукції на зарубіжні ринки шляхом ветеринарної сертифікації виробництв, організацією бізнес-форумів і переговорів із залученням, у тому числі, і торгово-промислової палати.

Крім того, на сайті Мінсільгосппроду створено рубрику по допомозі експортерам, в якій зібрана інформація по країнах, покликана полегшити шлях входження на ринок тієї або іншої країни.

Говорячи про захист власного виробника молочної продукції від кризових явищ, можу сказати, що основним інструментом тут є, як не дивно, робота самих підприємств щодо оптимізації виробничих і бізнес процесів. Це дозволяє знизити собівартість виробленої продукції і “утриматися на плаву” навіть в самій непростій ситуації.

У нашій країні є резерви, і на конкретних прикладах керівництво Мінсільгосппроду постійно працює з суб’єктами господарювання у форматі семінарів, колегій і публікацій. Тільки той факт, що середній удій по країні становить 4,7 тис. кг/рік, а ми прагнемо досягти 8 тисяч, говорить про те, що резерви у молоковиробників величезні.

Що стосується держпідтримки села, то ми тут обмежені Договором про ЄАЕС, в якому чітко встановлені рамки такої допомоги.

 

Останні новини: