Як виглядають ціни на молоко в Україні на фоні світових

milk-ukraineУкраїна – це частина глобального економічного простору, повноцінний гравець світового продовольчого ринку, який завжди був залежний та практично ніколи не був відключений від нього. Це стосується повною мірою і ринку молока та молочної продукції, який вважається відкритим.

Аналізуючи залежність цін на молоко в Україні від світових, можна навести свіжі дані з щорічної Міжнародної наукової молочної конференції, яка нещодавно відбулася в Генті, Бельгія. У конференції взяли участь 77 науковців з 42 країн світу.

Особливу увагу було приділено світовій молочній кризі, її причинам та наслідкам.

Основними причинами кризи названі:

  • зниження попиту на молочну продукцію у зв’язку з високою ціною, яка спостерігалася останні два роки
  • сповільнення темпів зростання світового ВВП
  • зниження цін на нафту
  • девальвація національної валюти в ряді країн
  • скорочення імпорту молочної продукції Китаєм та Венесуелою
  • російське ембарго на імпорт
  • відміна молочних квот в ЄС з 2015 року
  • наслідки молочної кризи 2012 року

Все це посприяло суттєвому зниженню світової закупівельної ціни на молоко: в травні 2016 року вона подолала найнижчий рубіж з 2009 року – 22,1 USD/100 кг.

Світова закупівельна ціна корелювала з внутрішньою ціною на молоко на ринку України аж до моменту драматичних подій у нашій країні. І навіть протягом останніх трьох років у валютному еквіваленті спостерігалося слідування світовим тенденціям, не дивлячись на те, що обсяги експорту молочних продуктів в країні суттєво скоротилися, пошуки нових каналів збуту все ще тривають, внутрішній попит слабшає із-за низької купівельної спроможності населення та ряду інших чинників.

olya-graph-2     olya-graph-1

olya-graph-3

Графіки: за даними IFCN та Державної статистичної служби України 

Отже, відновлення світової ціни на молоко призведе до відповідного її зростання і в Україні.

Що ж до того, коли зростуть світові ціни, то це питання широко обговорювалося вченими на згаданій конференції. Думки дещо розійшлися, втім передбачається, що це може стати можливим уже в кінці 2016 року. Зростання ціни залежить в значній мірі від світових молочних запасів та поведінки учасників ринку. Однак навіть при позитивній ціновій тенденції сподіватися на швидке досягнення світового цінового піку 56 USD/100 кг, який припав на лютий 2014 року, підстав немає.

Ольга Козак, докторант ННЦ “Інститут аграрної економіки”

Останні новини: