Думка експерта

РОЛАНД СОССНА, редактор International Dairy Magazine: поки фермери не почнуть швидко реагувати на ринкові зміни, кризи невідворотні

Згідно даних IFCN, світова ціна молока збільшилася приблизно на 50 відсотків протягом чотирьох місяців, починаючи з травня, в середньому до 33,7 цента США за кілограм. Але молочні фермери у всьому світі, здається, цієї зміни не помітили. У всякому разі у старій добрій Європі дуже багато хто з них до цих пір продовжує скаржитися. Що ж,…

Подробнее >>

ВАСИЛЬ ВІНТОНЯК, директор Інфагро: про аналітичне агентство Інфагро, конференцію МОЛОЧНИЙ БІЗНЕС, а також про поточну ситуацію в молочній галузі України.

DN: Василь, ви є власником Інфагро, я правильно розумію? В.В .: Так. DN: Як у Вас виникла ідея створення Інфагро? В.В.: Ідея спонтанна. Інша справа, чому ми вибрали спеціалізацію по молочному бізнесу. Спочатку я думав займатися всім агропромисловим сектором, як це було на попередніх місцях роботи, до створення Інфагро. Але вчасно зрозумів, що краще сконцентруватися…

Подробнее >>

ВАДИМ ЧАГАРОВСЬКИЙ, голова Ради директорів, Спілка молочних підприємств України: Як розвивати сектор молока господарств населення?

Почнемо з того, що у нас в країні періодично пожвавлюється обговорення теми скрутного становища сільського населення. Всі вибори у нас відбуваються під гаслом допомоги бідним селянам. Сьогодні вони дійсно бідні, і політичні гасла створюють враження, що селянам намагаються допомогти. Але це все тільки гасла, не більше. Ніхто з політиків нічого не зробив для реальної допомоги,…

Подробнее >>

РОЛАНД СОССНА, редактор International Dairy Magazine: Про наслідки Brexit для молочної промисловості

Існує цілий ряд серйозних наслідків, до яких може призвести вихід Великобританії з Європейського Союзу. Тепер, після того, як у нас було кілька тижнів, щоб все обдумати, здається, що найбільше від так званого Brexit постраждають британські молочні фермери. Звичайно, ЄС втратить третю за обсягами виробництва країну-виробника молока. Але Брюссель, відповідно до  Спільної сільськогосподарської політики (САР) може…

Подробнее >>

ЛЕОНІД ТУЛУШ, к.е.н., завідувач відділу податково-бюджетної політики ННЦ “Інститут аграрної економіки”: Про наслідки для молочного тваринництва повної відміни спецрежиму ПДВ

Нами у рамках діяльності Аналітичної платформи АПК ще у 2015 році було проведено аналітичну оцінку можливих наслідків впровадження різних варіантів реформування спецрежиму справляння ПДВ у сільському господарстві та моделей функціонування його уточненого механізму. Метою дослідження було узагальнення можливих наслідків реформування спецрежиму ПДВ для сільського господарства в цілому та його окремих галузей, а також обґрунтування найбільш…

Подробнее >>

ВАДИМ ЧАГАРОВСЬКИЙ, голова Ради директорів, Спілка молочних підприємств України: Яка схема відносин між виробниками і переробниками молока могла би бути оптимальною для України?

Говорячи про відносини переробних підприємств з постачальниками молока, треба розрізняти типи постачальників.  Їх, умовно кажучи, два: великі господарства, які щодобово виробляють від 4 до 100 т молока, і господарства населення. Переробне підприємство завжди зацікавлене в отриманні якісної сировини у потрібному обсязі, тому стабільні відносини з великими сучасними господарствами, я б навіть сказав, відносини партнерства, дуже…

Подробнее >>

ТОРСТЕН ХЕММЕ, керуючий директор IFCN: Які фактори найважливіші для розвитку молочного сектору? Яке зараз співвідношення пропозиції і попиту на світовому молочному ринку?

За даними IFCN моніторингу з червня 2016 року світові ціни на молоко зросли на 35% до рівня приблизно 30 USD або 27 EUR/100 кг молока. Тепер, після 2-х років мінімальних виплат за молоко, виробництво нарешті знижується. Останні прогнози підтверджують, що в даний час світовий попит на молоко зростає швидше, ніж його пропозиція у 2016-2017 роках.…

Подробнее >>

АНДРІЙ ЯРМАК, економіст TCIN FAO: Про асоціації молокопереробників та захист репутації молочних підприємств

ІНФАГРО: На Вашу думку, що собою повинно являти професійне об’єднання переробників (структурно, фінансово, організаційно), яке б могло бути ефективним у наданні технічної підтримки підприємствам та просуванні українських молочних продуктів на зовнішні ринки? Найбільш успішні асоціації виробників різних видів продукції, як правило, організовані таким чином, щоб гарантувати своїм членам та всій галузі максимально прозорі та конкурентні…

Подробнее >>

РОЛАНД СОССНА, редактор International Dairy Magazine: Молочні квоти ще не вмерли

Новий Зомбі з’явився в Європейському Союзі. Ті, хто вважав, що молочні квоти вже півтора роки як померли, тепер повинні визнати той факт, що правила, які так сильно стримували економіку сектору протягом багатьох років, все ще живі. Так чи інакше, але хтось, мабуть, переконав Комісію ЄС, що європейська молочна промисловість не може керуватися законами ринку, а…

Подробнее >>

КЕВІН БЕЛЛАМІ, Global Strategist – Dairy, Rabobank: Суб-Сахарська Африка – Можливості є за умови правильної стратегії

Останні кілька років спостерігається підвищений інтерес молочних компаній до ринків країн Суб-Сахарської Африки (ССА). Важливим тут є розглядати ССА не як один регіон, а як складну мережу різних країн зі своїми тонкими відмінностями у характеристиках. Якщо колись був би потрібний приклад того, як “один розмір не підходить для всіх” – то це як раз про…

Подробнее >>