РОЛАНД СОССНА, редактор International Dairy Magazine: Що готує молочній галузі рік 2017?

roland_sossna_180px-brightЩо готує рік 2017 року в плані цін? Якби я знав, то дуже скоро б розбагатів. Але ясно одне: дивлячись на ціни, доходи і прибутки, 2017 рік може стати тільки більш вдалим для більшості молочних компаній і молочних фермерів. Крім приватних і багатонаціональних молокопереробників, для яких в останні два роки все і так складалося не так вже й погано, оскільки вони могли отримувати прибутки із-за низьких цін на молоко.

Знову ж таки, не політика, а саме ринок примусив виробників молока практично у всьому світі скорочувати виробництво.  Обсяги виробництва зараз набагато менші, ніж вони були пару місяців назад. І це стримує розвиток цін.

Іншим важливим фактором є ціна на нафту. Як видається, ОПЕК робить певні кроки для забезпечення більш високих цін на сиру нафту і, хоча це може стимулювати інфляцію в країнах Заходу, це буде сприяти зростанню купівельної спроможності в  країнах-експортерах нафти. Можна битися об заклад, що молочний імпорт у цих регіонах зросте. Але все буде залежати від того, як високо можуть піднятися ціни, і як обмінні курси будуть розвиватися по відношенню до долара США. Крім того, попереду ще ефект Трампа, якщо його дійсно можна очікувати.

2017 буде характеризуватися невизначеністю. В ЄС великі запаси СЗМ, і вони рано чи пізно знову вийдуть на ринок. Можна тільки сподіватися, що Комісія ЄС буде діяти досить розумно, щоб не порушити відновлення цін, яке зараз відбувається. Само собою зрозуміло, що нинішня асиметрія цін білка і жиру ще буде існувати протягом  декількох місяців.

Найбільш важливим фактором є, однак, реакція молочних фермерів на підвищення цін. Чи почнуть вони знову намагатися доїти якомога більше, чи вони тепер будуть більш обережними? В цілому 2017 рік обіцяє бути хорошим роком для молочної галузі, але ряд невизначеностей все ж існує.

Останні новини: