ОЛЕНА ЖУПІНАС, керівник проекту “Гуртові закупівлі молока”: про перспективи молочної кооперації в Україні

Olena_Zhupinas_180– Чому ініціатива створення молочних кооперативів довгі роки обмежується, в основному, розмовами і не набуває широкої підтримки з боку виробників молока?

На мою думку, основних причин дві: по-перше, це недосконалість Закону “Про сільськогосподарську кооперацію”, який не передбачає членства юридичних осіб у виробничому кооперативному об’єднанні. Адже саме для невеликих та середніх господарств – юридичних осіб – така кооперація має сенс. По-друге, заважає наша українська ментальність, зокрема недовіра до будь-яких змін, яка виробилася у людей за довгі роки важкої історії нашого селянства.

Проект АВМ “Гуртові закупівлі молока”, яким я зараз керую, фактично, є підготовчим етапом для реєстрації такого молочного кооперативу, який зможе об’єднати виробників молока та переробне підприємство. Такі схеми успішно працюють в усьому світі, і я не бачу причин, чому б це не мало б працювати і у нас.

Звичайно, організація Першого молочного кооперативу – об’єднання майже трьох десятків молочних господарств, членів АВМ, і переробного підприємства – потребує великої підготовчої роботи. Ми працюємо і в законодавчій площині (маю на увазі сприяння внесенню відповідних змін до Закону “Про сільськогосподарську кооперацію”), і організаційно. Ми створюємо такі умови, які б могли довести виробникам молока доцільність вступу у кооператив. Я маю на увазі доказові розрахунки, зустрічі та відкрите обговорення всіх важливих питань. Заплановано поїздки до аналогічних успішних кооперативів у Польщі і Литві. Краще за все працюють докази у вигляді вищої ціни на молоко, яку вже зараз можуть отримувати господарства, з якими ми працюємо.

Не секрет, що коли справа стосується ціни на молоко, то між виробниками молока та переробниками завжди виникають суперечки, часто досить гострі. Ідея Першого молочного кооперативу – забезпечити власне переробне підприємство, яке буде входити у той же кооператив, достатнім обсягом сировини та продавати вже не сировину, а продукт з доданою вартістю, мати можливість експорту. Зараз розглядаються різні варіанти “переробника-члена кооперативу”: це або модернізація якогось існуючого підприємства, або побудова сучасного нового переробного заводу. Розглядається також варіант забезпечення кооперативом інших переребних підприємств якісною сировиною на основі довгострокових договорів.

Ми відпрацьовуємо зараз схему кооперації з 27 господарствами АВМ, організовуючи гуртову закупівлю виробленого ними молока та пропонуючи цей сукупний великий об’єм переробним підприємствам. У той же час, готуємося до формальної реєстрації кооперативу, яка має відбутися, коли до законодавства буде внесено відповідні зміни. Ми сподіваємося, що це може статися вже цієї весни.

– Чи бачите ви перспективу наслідування прикладу Першого молочного кооперативу іншими виробниками молока у найближчі 2-3 роки?

Проектом “Гуртові закупівлі молока” вже багато зроблено, багато треба ще зробити. На нашу роботу впливає безліч факторів: загальна ситуація в молочній галузі країни, невизначеність з практичною підтримкою тваринництва державою, законодавчі перешкоди, потреба постійно і доказово переконувати людей в необхідності кооперації та її перевагах та інші. Зміни не можуть відбутися швидко, але я сподіваюся на успішний результат нашого проекту, який може стати прикладом для інших господарств.

Останні новини: