ОЛЕКСІЙ БОГДАНОВ, начальник головного управління ЗЕД Мінсільгосппроду Республіки Білорусь: Білорусь ніколи не працювала проти когось

Bogdanov-180В останній тиждень квітня Республіка Білорусь знизила мінімальні рекомендовані експортні ціни на молочну продукцію. Рішення було прийнято на нараді під керівництвом Міністра сільського господарства Леоніда Зайця. Олексій Богданов, начальник головного управління ЗЕД Міністерства сільського господарства і продовольства Республіки Білорусь, на Третьому експортному форумі “Білорусь молочна” прокоментував ситуацію для інформаційного агентства Milknews.

“По-перше, це не індикативи, це рівень мінімально рекомендованих експортних цін, які визначаються на підставі аналізу ситуації на ринку і приймаються групою, яка створена за розпорядженням прем’єр-міністра. У цю групу входять всі керівники з 6 областей з Міністерства сільського господарства і продовольства, товарної біржі. На підставі загального аналізу та наявної пропозиції на ринку приймаються ті чи інші рішення щодо мінімального рекомендованого рівня цін.

Директивного регулювання немає, ти можеш дотримуватися, можеш не дотримуватися, будь ласка, продавай дорожче, якщо хочеш. Те, що хтось там говорить, що Білорусь буде битися з Новою Зеландією, такого немає. Взагалі це все регулюється ринком: якщо залишки ростуть, ніхто не купує, і наші клієнти говорять, що це дорого, і ми дійсно бачимо, що ситуація на ринку змінюється, звичайно, ми будемо рекомендувати знижувати ціну. Якщо, припустимо, ціна на ринку починає рости, і попит зростає, і залишків немає, звичайно, ми її рекомендуємо піднімати. Підприємства і самі це роблять, вони і самі, в разі зростання ринку, ціну піднімають.

Зараз той же самий “індикатив” – це орієнтир, багато хто продає товар дорожче, ті ж сири, сухе молоко. Я б не став говорити про те, що ми загрожуємо російським виробникам, сушильникам або ще комусь. Чому вони не говорили, коли були високі індикативи: “Спасибі, Білорусь, ви допомагаєте нам заробити”? Ми на одному ринку працюємо. Ціна падає скрізь: і в світі, українське сухе молоко продається по 1,6 доларів, європейське – по 1,8, ми продаємо по 2,2, тобто 125 російських рублів. Ми ніколи не працювали проти когось: ні проти Нової Зеландії, ні проти російських виробників. Ми орієнтуємося на ринок.”

Останні новини: