ОЛЕГ ШВЕЦЬ, головний спеціаліст МОЗ України по дієтології: Українці мають право харчуватися, керуючись не чутками та рекламою, а порадами фахівців

shvets-180Нещодавно Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило проект Наказу “Про затвердження норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії”. Як і всі регуляторні документи, що так чи інакше впливають на продовольчу частину споживчого кошика та бюджетні витрати, підготовка цього документу не була простою. Але оновлення норм є необхідним, по-перше, тому що вони вже не відповідають сучасним міжнародним рекомендаціям та науковим даним, отриманим протягом останніх 20 років.  По-друге – це перший крок до розробки “Рекомендацій з харчування для українців”, подібних Dietary Guidelines, які кожних 5 років випускає для американців U.S. Department of Health and Human Services. Випуску цього простого для сприйняття пересічним американським громадянином буклету передує довга й серйозна робота багатьох дослідницьких організацій та громадських об’єднань, медиків та інших фахівців. А громадяни мають просте та доступне джерело фахових рекомендацій з харчування, де враховані, з одного боку, найновіші наукові досягнення медицини та дієтології, а з іншого – в цих рекомендаціях вони бачать коло звичних та доступних для них продуктів, з яких вони можуть вибирати.

Можна заперечити, що наша країна зараз має більш серйозні проблеми, і зважаючи на падіння доходів населення та повзуче подорожчання продуктів, зокрема, і молочних, не час говорити про те – що треба їсти, тому що для багатьох питання стоїть – на що купити те, що можна їсти. Але більшість тих, хто дотримується такої думки, навіть фахових людей, медиків, не хочуть бачити очевидний та доведений зв’язок між складом харчування та рівнем захворюваності та смертності. В результаті ми зараз маємо 50% населення з ожирінням та тими наслідками, що з цього випливають: гіпертонією, інфарктами, інсультами, діабетом, раком та іншим. І ці наслідки, зауважу, стосуються не тих, хто вимушений обмежувати себе у харчуванні із-за матеріальної скрути. Страждає як раз та частина працездатного та платоспроможного прошарку українців, які мають на що купувати продукти. Але які? Ті, що рекламуються продавцями, які повинні продати будь що, або просуваються у соцмережах невігласами, які стверджують, що “для дорослих молоко шкідливе”?

Молочні продукти – необхідна складова здорового раціону. Але вже деякий час серед українських споживачів, та й в інших країнах, досить активно поширюються різні вигадки про шкоду вживання молока дорослими, періодично спалахують скандали навколо додавання всіляких шкідливих штучних добавок у промислово виготовлені молочні продукти. Інформація про будь-який скандал (навіть неважливо, чи були там претензії правомірні) тут же поширюється у соцмережах та засобах масової інформації і це шкодить іміджу не одного, а всіх молокозаводів і викликає упередження проти молочних продуктів взагалі.

Я б хотів особливо наголосити на важливості збереження виробниками молочних продуктів їх цінності як харчового продукту з унікальними властивостями. Викликає тривогу надмірне застосування цукру у рецептурах йогуртів, різних сирків та інших молочних десертів. Цукор переводить такий продукт у розряд виробу кондитерського, який вже не має відношення до здорових та корисних молочних продуктів.

Розумію, що виробники керуються смаками споживачів. Тому повертаюся до того, з чого почав, і наголошую на важливості наполегливого виховання у споживача розуміння – що добре для його здоров’я, а що погано. “Рекомендації з харчування для українців”, які будуть базуватися на останніх досягненнях світової науки та враховувати особливості нашого традиційного харчування, можуть стати для наших громадян ефективним керівництвом для щоденного здорового вибору у харчуванні.

Останні новини: