ЛЮДМИЛА КРИВОХАТЬКО, аналітик, заступник директора Інфагро: Як ви оцінюєте темпи відновлення світового молочного ринку?

kryvokhatko_180-mainОстаннім часом світовий ринок молочних продуктів особливого пожвавлення не демонструє. Більш того, за багатьма позиціями ціни відкотилися назад.

Насправді, підстав для цінового спаду не так багато. В Європі дійсно є великі запаси інтервенційного сухого молока, але поки що цей фактор можна вважати тільки психологічним, адже спроби Єврокомісії вивести товар на ринок поки успіхом не увінчалися. Запаси масла і сиру не можна назвати великими, оскільки зовнішня торгівля велася досить активно.

Більш того, виробництво в регіоні прогнозовано знижується. За останніми даними, надої молока в листопаді були на 3,6% менше, ніж роком раніше, що вплинуло на приріст поставок на переробку: за одинадцять місяців він скоротився до + 0,7% проти + 1,2% у січні-жовтні. Відповідно, темпи збільшення переробки теж продовжують знижуватися. Аналітики вважають малоймовірною зміну тренда в найближчі місяці.

Останні офіційні дані показують помітне зниження виробництва молока і в Океанії. Так, в Австралії з липня (початок сезону) по грудень надої молока впали на 8,5%, а в Новій Зеландії в період червень-листопад на 3%. Правда, останнім часом ситуація все ж дещо покращилася і темпи спаду сповільнилися.

У той же час зростає виробництво молока в США: річні дані показали приріст на 1,9%, до 96,4 млн. тонн, і очікується збереження такої тенденції. Але країна зможе компенсувати зниження пропозиції в інших регіонах лише частково, оскільки внутрішнє споживання тут теж зростає.

У той же час зростає інтерес до імпорту, але поки недостатньо великими темпами. Наприклад, один з основних гравців ринку, Китай, в 2016 році збільшив закупівлі молочних продуктів в порівнянні з кризовим 2015 роком, але по відношенню до більш успішного 2014, якщо розглядати основні товарні групи, обсяги закупівель були збільшені тільки по сиру та сироватці, і зовсім незначно – по маслу

Останні новини: