Імпорт молочних продуктів Китаєм у 2023 році скоротився. Які прогнози на 2024 рік?

Беккі Сміт, аналітик AHDB, повідомляє, що у 2023 році імпорт молочної продукції Китаю продовжував падати, чому сприяло збільшення внутрішнього виробництва та слабкий споживчий попит.

Імпорт молочної продукції до Китаю у 2023 році склав 2,6 млн тонн, що на 12% менше, ніж у попередньому році. Аналізуючи різноманітні молочні продукти, бачимо, що імпорт сухого молока та рідкого молока та вершків з року в рік зменшувався, тоді як у випадку з йогуртами та сироватковими продуктами обсяг імпорту збільшувався.

Зменшення імпорту сухого молока відбулося через значне скорочення обсягів ПМП, які впали на 38% у річному обчисленні. Навпаки, імпорт СЗМ зафіксував помірне зростання, обсяги якого зросли на 3% у 2023 році порівняно з 2022 роком.

Ці змінні тенденції імпорту продукції частково зумовлені збільшенням внутрішнього виробництва в Китаї. Дані Міністерства сільського господарства США показують, що виробництво молока в Китаї в 2023 році склало 41 мільйон тонн, що на 4,6% більше, ніж у попередньому році, і на 28% у порівнянні з 2019 роком, підкреслила Беккі Сміт.

Іншим головним чинником цих змін є економіка Китаю та її вплив на попит, особливо на молочні продукти в галузі громадського харчування та за її межами. Економіка не відновилася так, як багато хто очікував після пандемії COVID-19, і песимістичний прогноз на 2024 рік свідчить про обмеженя попиту, оскільки споживачі затягують паски. Особливо це помітно в гастрономії, де молочні продукти часто використовують у приготуванні таких страв, як піца чи випічка.

Зі збільшенням внутрішнього виробництва молока потреба в імпорті рідкого молока та порошків зменшується. Це тенденція, яка спостерігалася у 2023 році, і очікується, що вона збережеться у 2024 році та далі. Оскільки молоко та сухе молоко складають значну частину портфеля імпорту Китаю, ці скорочення, ймовірно, матимуть прямий вплив на світову торгівлю молочною продукцією, зменшуючи попит, що, у свою чергу, може призвести до зниження цін.

Нова Зеландія залишається найбільшим експортером молочних продуктів до Китаю з часткою ринку 42% у 2023 році. Майже половина (49%) цього обсягу складається зсухих молочних продуктів, а молоко та вершки становлять ще 30% у 2023 році. Інші ключові імпортери це Сполучені Штати, Німеччина та Австралія, тоді як Сполучене Королівство має трохи менше 1% частки ринку імпорту молочної продукції Китаю.

Дивлячись на продукти цих ключових імпортерів, 90% продуктів, імпортованих до США у 2023 році, становили сироватка або сироваткові продукти. Тим часом у 2023 році британський імпорт до Китаю складався з 72% молока та вершків, що еквівалентно 16 тис. т.

У 2023 році експорт до Китаю становив лише 0,6% від загального обсягу експорту молочної продукції Великобританії з обсягом 7300 тонн. Хоча обсяги експорту невеликі, вплив торгівлі та попиту в Китаї на світовий ринок і ціни на молочні продукти є важливими факторами на нашому британському ринку, підкреслив аналітик.

Обсяги імпорту Китаю впали в усіх ключових регіонах, а імпорт Нової Зеландії у 2023 році впав майже на 183 000 тонн порівняно з попереднім роком. Це може призвести до зміни моделей глобальної торгівлі, коли Нова Зеландія буде шукати альтернативні ринки для своїх продуктів або диверсифікувати виробництво, наприклад, сиром.

Прогнози передбачають уповільнення зростання населення в Китаї, що, у свою чергу, сповільнить зростання споживання молочних продуктів, яке спостерігалося в останнє десятиліття. У поєднанні зі збільшенням внутрішнього виробництва, яке підтримується політичними заходами, ймовірно, що попит на імпорт молочних продуктів Китаєм послабиться, особливо на рідке молоко та порошки.

З іншого боку, внутрішнє виробництво в Китаї високоцінних продуктів, таких як вершкове масло та сир, обмежене переробними потужностями, що означає, що існує потенціал для збільшення імпортного попиту в цій галузі. Це залежить від економічних умов у Китаї, зокрема від підвищеного попиту на масло для пекарень і громадського харчування, яке зазвичай спостерігається в періоди економічного зростання, зазначила Беккі Сміт.

Протягом останніх кількох років споживання сиру в Китаї зросло з 16% річним темпом зростання між 2012 і 2022 роками. Rabobank прогнозує, що до 2030 року імпортний попит Китаю на сир зросте з 270 000 до 320 000 тонн. Це відкриває можливості експорту, особливо якщо він задовольняє смаки Китаю у вигляді більш м’яких вершкових сирів і сирних закусок.

ІНФАГРО за матеріалом AHDB, Becky Smith

Останні новини: