Там, де право імпорту молочних продуктів мають тільки переробні підприємства країни


zimb-map260У той час як молочники всього світу скаржаться на надлишок виробництва молока, у Зімбабве його не вистачає навіть для того, щоб задовольнити внутрішній попит.

У 90-ті роки країна виробляла 260 млн кг молока щорічно. Безсистемна, хаотична земельна реформа і загальний економічний занепад призвели до різкого зниження виробництва, зменшення кількості молочних ферм, і зараз у країні виробляють від 50 до 65 млн кг при потребі внутрішнього ринку 120 млн кг.

На недавньому зібранні Трасту молочної промисловості Зімбабве (ZDIT) було зазначено, що минулого року, на додаток до вироблених 58 млн  кг було імпортовано 11 млн кг молока. Цього року очікується зростання виробництва на 8%, причому імпорту в цьому році не передбачається.

При захмарній вартості виробництва молока в країні фермери не можуть отримати кредитів, оскільки більшість з них не має ніякої кредитної історії. В країні залишилося менше 100 молочних ферм.

Незважаючи на гострий дефіцит молока, ZDIT звернувся до Міністерств промисловості і торгівлі, а також сільського господарства та розвитку зрошування, з вимогою законодавчо затвердити положення, за яким імпорт молочних продуктів до Зімбабве буде можливий тільки через переробників молока. Тобто, тільки переробні підприємства зможуть мати ліцензію на імпорт. Підприємства ж інших галузей, які потребують, наприклад, сухого молока чи масла, повинні будуть звертатися до переробників молока і отримувати імпортовані продукти через них, надаючи при запиті також і рекомендаційного листа, підписаного ZDIT.

17 червня вимогу ZDIT було задоволено, і міністерствами було видано регуляторний документ зі списком імпортних продуктів, які можна отримати через переробні підприємства. У списку вершки для кави, йогурти, молочно-сокові суміші, морозиво, кисломолочні продукти і сир.

У Трасті вважають, що такі заходи перешкоджатимуть безмитному ввезенню сухого молока з країн SADC (ряд країн Південної Африки). Траст підтримує і Спілка підприємців Зімбабве, заявляючи, що така схема сприятиме припиненню падіння національного виробництва. А от підприємці та оператори ринку вважають, що це крок до монополізації ринку.

ІНФАГРО за матеріалами The Independent Zimbabwe

Останні новини: