Думка експерта

ФОРТУНАТО ГУАДАЛУПІ, Генеральний директор Terra Food: Молочная галузь в “коронавірусні часи” – як робота в vuca-світі допомагає бізнесу

Те, що нас не вбиває, робить нас сильнішими. До слів геніального Ніцше я б додав: сильніше, якщо ми вміємо робити висновки зі складних ситуацій, які трапляються в нашому житті. Якщо озирнутися назад – з квітня 2020 роки ми пройшли такий шлях пошуку нових бізнес-рішень, який у звичайний період проходили за кілька років. Ділюся основними висновками…

Подробнее >>

ОЛЬГА БОГДАНОВА, заступниця голови Податкового комітету при ТПП: Зниження ставки ПДВ: хвилюються ті, хто «прокручує» схеми

Законопроєкт № 3656, яким знижується ставка ПДВ з 20% до 14% на проміжну с/г продукцію, вигідний і державі, й агровиробникам. Він не передбачає втрат бюджету, адже на товари кінцевого споживання ставка ПДВ залишається 20%. Відповідно, не змінюється і ціна на товари для кінцевого споживача. Держава як отримувала свої 20% з готової продукції, так і буде отримувати. Про те, чому зниження ставки ПДВ до 14% на проміжну…

Подробнее >>

АНДРІЙ ЯРМАК, економіст інвестиційного департаменту FAO: Україна втратила статус великого експортера біржових молочних продуктів

Про мільярди молочних гривень, що йдуть «повз касу» і стримують розвиток виробництва якісного молока, закінчення періоду дорогого жиру і дешевого білка, перспективи крафтового місцевого виробництва з креативним сучасним маркетингом, кооперацію та низку інших питань розповідає milkua.info Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).— Як міняється структура споживання молочних продуктів в Україні та…

Подробнее >>

МАКСИМ ФАСТЄЄВ, провідний аналітик, Інфагро: Білорусь може стабілізувати коливання цін на молочну продукцію в Україні

Сусіди, а також історично молочні країни Україна та Білорусь останні п’ять-шість років майже не перетиналися в галузевій торгівлі. Але в 2020 році ситуація змінилася: білоруси знову, як і на початку минулого десятиріччя, починають придивлятися до українських споживачів. На те є об’єктивні причини. Пік торгівлі між країнами припав на 2011-2012 роки, коли Білорусь побудувала в українських…

Подробнее >>

ВАДИМ ЧАГАРОВСЬКИЙ, голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України: Головний фактор кризи української молочної галузі — це відсутність державної підтримки

Головний фактор кризи української молочної галузі — це відсутність державної підтримки і бачення державними чиновниками важливості молочного сектору для розвитку економіки. Про це розповів Вадим Чагаровський, голова ради директорів Спілки молочних підприємств України під час пресконференції «Держбюджет 2021: які загрози для молочної галузі?», організатором якої виступила Асоціація виробників молока. Незважаючи на глибоку кризу в молочному секторі, у державному бюджеті…

Подробнее >>

ОЛЕГ ДИМАР, д.т.н., професор: Про майбутнє молочної галузі Республіки Білорусь

Є кілька сценаріїв розвитку молочної галузі Республіки Білорусь. Наприклад дивовижний, його озвучують представники Мінсільгосппроду Республіки Білорусь. По ньому в поточному році на переробку надійде близько 8.750 000 тонн молока, а до 2030 року близько 11 500 000. Чи можливий він? Так, можливий. Ймовірний? Не впевнений. У прогнозуванні є цікавий фінт – найбільш часто збуваються прогнози…

Подробнее >>

АНДРІЙ ЯРМАК, економіст інвестиційного відділу FAO: Як може впасти прибутковість при зростанні ціни

Це 2020 рік, друзі. Ми вже томилися дивуватися речам, що стаються з нами вперше, але ось знову дивуємося. Так вийшо й знашим УМІ, який вперше в історії його моніторингу, і, мабуть взагалі вперше, впав в жовтні порівняно до вересня. «Як це прибутковість впала, коли ціна на молоко зросла?!» Саме так відреагує на це звичайний український…

Подробнее >>

СЕРГІЙ ВОВЧЕНКО, голова Наглядової ради холдингу «Молочний Альянс»: Очікувати стрімкого зростання цін на молочні продукти не потрібно, якщо воно і буде, то незначне

Молокопродукти в Україні повинні подорожчати. Чим це викликано? Навіть не тим, що молокопереробні підприємства хочуть заробити. Питання у тому, що в Україні є серйозний дефіцит сировини — якісного молока. По-перше, діє законодавство, яке забороняє використовувати в Україні молоко 2 ґатунку, тобто молока, яке в основному виготовляється у населення. Ті підприємства, які випускають продукцію під брендом, і ті, які працюють на експорт, цього правила дотримуються. З поганого молока якісної…

Подробнее >>

АНДРІЙ ЯРМАК, економіст інвестиційного департаменту FAO: Молоко, а не голови

Андрій Ярмак, економіст FAO, на своїй сторінці в facebook розмістив, як і рік тому, ілюстрацію на підтримку думки про те, що продуктивність корів важливіша за їх кількість:

Подробнее >>

ВАДИМ ЧАГАРОВСЬКИЙ, голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України: Спільне звернення Спілки молочних підприємств, АВМ і УКФ до уряду України

Представники молочної галузі звернулися до уряду з проханням відреагувати на спад виробництва та зниження поголів’я худоби та здійснити ряд заходів для розвитку тваринництва. Звернення підписали Спілка молочних підприємств України, Асоціація виробників молока та Українська кооперативна федерація.  Звернення Шановний Денисе Анатолійовичу! У вересні 2020 року відбувся Всеукраїнський молочний форум 2020,  в якому взяли участь профільні асоціації, великі та середні…

Подробнее >>