ЮККА ЛІКІТАЛО, Генеральний секретар Eucolait: Торгові мита Китаю на американські товари привели до скорочення експорту молочних продуктів

Вашингтон поки не планує скасовувати мита на товари з КНР, про це повідомила представник США на торгових переговорах Кетрін Тай. Milknews попросив генерального секретаря Асоціації молочних торговців Eucolait Юкку Лікітало прокоментувати, як мита впливають на світовий молочний ринок, і які він бачить перспективи взаємної торгівлі молочними продуктами між США і Євросоюзом.

“Торгові мита, які Китай встановив на американські товари, в тому числі і молочні продукти, в 2018 році в ході американо-китайської торгової війни привели до негайного скорочення експорту американської молочної продукції в Китай по всіх категоріях товарів. Особливо сильно постраждала молочна сироватка, яка є основним молочним продуктом, що експортується з США до Китаю.

Через спалах африканської чуми свиней в 2019 році Китай скоротив імпорт сироватки. Експорт США в Китай знижувався протягом 2018 і 2019 років в порівнянні з 2017 роком, що передує введенню спеціальних тарифів, але у 2020 році показник відновився. Це пов’язано з конкурентоспроможністю американських товарів, а також звільненням від мит ​​окремих категорій, в тому числі ряду похідних продуктів із сироватки.

Якщо мита скасують, що виглядає вкрай малоймовірним в короткостроковій перспективі, то це безумовно допомогло б США наростити експорт до Китаю, проте вплив цієї ситуації на світову торгівлю молочними продуктами було б вельми незначним. Що стосується торгівлі між США і ЄС, то після приходу нової адміністрації перспективи виглядають набагато краще, ніж всі минулі роки. У обох сторін є явне бажання зміцнити відносини.

Нещодавно на 4 місяці були припинені мита США щодо європейського сиру і вершкового масла, проте поки неясно, чи були дані тарифи скасовані назавжди. Що стосується решти, то я не думаю, що при адміністрації Байдена відбудуться які-небудь серйозні зміни в торгівлі молочними продуктами між США і ЄС. Буде посилена співпраця з питань зміни клімату, реформи СОТ та інших тем. Ми сподіваємося, що поточні спірні моменти будуть дозволені, але ми не очікуємо укладення угоди про вільну торгівлю або якихось інших пільг для молочного ринку. У США і ЄС занадто різні підходи до сільськогосподарської політики, харчових технологій і дуже тонкого питання захисту продукту за місцем виробництва. Ці питання не зміняться при новій адміністрації президента США.

milknews.ru

Останні новини: