СЕРГІЙ ЗАПОРОЩУК, заступник голови Наглядової Ради Ічнянського МКК: Своєчасне рішення Верховної Ради по безмитному ввезенню цукру дозволить зберегти молочноконсервну галузь

Восени минулого року почали відбуватися події, які істотно вплинули на роботу підприємств молочноконсервної галузі та інших галузей, які використовують у виробництві цукор. Тепер ми, крім нашого основного заняття – виробництва продукції – повинні витрачати час на участь у всіляких круглих столах, прес-конференціях і зустрічах з представниками влади. Ми намагаємося привернути увагу до проблеми, яка, на мою думку і думку моїх колег по галузі була створена штучно.

Мова про раптове і помітне подорожчанні цукру восени 2020 року, коли цукрові заводи починають переробку нового врожаю.
Саме тоді галузі, які є промисловими споживачами цукру, почули від виробників цукру пояснення, що «врожай поганий, цукру немає, відповідна і ціна».

Частка цукру в структурі виробничої собівартості становить 43%. А починаючи з вересня 2020 року ціни на цукор зросли на 220%! Це призвело до того, що за 9 місяців (вересень 2020 – травень 2021) молочноконсервні підприємства переплатили на закупівлі цукру більш ніж 235 млн грн. В результаті виробнича собівартість по згущеному молоку зросла більш ніж на 30% ».

Що при цьому відбулося на внутрішньому ринку? Обсяги реалізації за період вересень 2020 – травень 2021 скоротилися на 33%. Це сталося через зниження платоспроможності населення під час пандемії і агресивного імпорту з Білорусі, яка, до речі, ще в 2014 році закрила свій ринок для української молочної і молочноконсервної продукції.

Чи постраждав експорт? Так, і дуже істотно. На зовнішніх ринках ми конкуруємо з молочними консервами з Росії, Білорусі, країн ЄС та Малайзії, які отримують державну підтримку при експорті своєї продукції, чого не мають наші експортери. А тепер до чинників, які гальмують експорт, приєдналася проблема невиправдано високої ціни на цукор. Як ми можемо конкурувати на зовнішніх ринках, якщо в ЄС цукор коштує 560 USD/т, а ми змушені купувати його за 700 USD /т? За останній місяць обсяг зовнішніх продажів по галузі в цілому скоротився майже на 50%, а за вересень 20 – травень 21 збитки по експорту молочноконсервної продукції досягли 40%. А це означає зниження валютних надходжень в Україну ….

Що робити? На початку року для стабілізації попиту виробники і трейдери в рамках Угоди про асоціацію Україна-ЄС ввезли в Україну за безмитною схемою 40 тис. т білого цукру. Використали також можливість імпорту за ліцензіями з ввезення цукру сирцю. У межах квоти 260 тис. т було імпортовано близько 100 тис. т цього продукту.

З огляду на річну потребу країни в 1 млн 300 тис. т і поточний дефіцит, цього недостатньо. З урахуванням критичної для молочноконсервної області ситуації потрібно зараз зняти тарифні квоти на ввезення 120 тис. т білого цукру до 1 жовтня. Це дозволить зняти напругу і дасть можливість виробникам закінчити сезон і дочекатися цукру сезону нинішнього. З цією пропозицією представники молочноконсервної промисловості звернулися до першого віце-прем’єр-міністра, міністра економіки України О.М. Любченка.

На засіданні 2 червня Кабінет міністрів України схвалив відповідний законопроект і пропонує Верховній Раді скасувати до 1 жовтня 2021 мито на цукор в сумі 50% від митної вартості 120 тис. т цього продукту, щоб стабілізувати ситуацію на ринку. У документі також наголошується, що квота на ввезення 120 тис. т цукру буде розподілятися між імпортерами в порядку черговості подачі заявок в митний орган.

Тепер черга за схваленням цього законопроекту Верховною Радою. Молочноконсервна та інші галузі промислові споживачі цукру, а також звичайні споживачі чекають цього і сподіваються, що рішення буде прийнято оперативно.

Останні новини: