Думка експерта

ІВАН ЧАЙКІВСЬКИЙ, секретар Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики: Уряд у 2022 році мав би запропонувати аграріям спецрежим для створення доданої вартості

AgroPolit опублікував інтерв‘ю з Іваном Чайківським, в якому, серед інших питань, була висловлена думка стосовно оподаткування в АПК і засобів розвитку тваринництва. Повністю інтерв‘ю можна прочитати на agropolit.com. Іван Чайківський: Оподаткування АПК – дуже глибока тема, і починати її потрібно. Ми розуміємо, що в нас сьогодні високомаржинальними культурами є олійні культури, технічні культури, зернобобові, де…

Подробнее >>

ВОЛОДИМИР ЛАПА, радник зі стратегічного планування президента УКАБ, ексголова Держпродспоживслужби: Аграрна асиметрія: що потрібно змінити у правилах експорту з України в ЄС

Складні й почасти безкомпромісні переговори передували укладанню угоди про глибоку і всеосяжну вільну торгівлю (тут більше прижилася англомовна абревіатура DCFTA), що є складовою Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Потім було тимчасове застосування угоди з метою компенсації наслідків закриття російського ринку. І вже згодом – декілька років вільної торгівлі в тому вигляді, в якому вона…

Подробнее >>

ОЛЕГ НІВ‘ЄВСЬКИЙ, професор KSE: В Україні більшість земель перебуває у користуванні незареєстрованих ферм

Більшість земель, придатних до ведення сільського господарства, належать не дрібним фермерам. Олег Нів’євський, професор Київської школи економіки (KSE) на Першій міжнародній конференції з аграрного права, організованій Асоціацією правників України, розповів, що угіддя України переважно перебувають у користуванні домогосподарств та приватних ферм, далі за обсягами оброблюваної землі – приватні агрокомпанії та великі агрохолдинги. За даними KSE, приблизно 16 млн…

Подробнее >>

ІОН МОРАРУ, співзасновник і керівник проектів American Dairy Technology: Основний стримуючий фактор в розвитку молочного скотарства України – відсутність справжнього справедливого ринку землі

В Україні наразі одна з найвищих цін в Європі на молочні продукти. Це пов’язано з тим, що переробники в гонитві за молоком-сировиною піднімають на нього ціну, а це в свою чергу «розслабляє» виробників молока, які не хочуть працювати над зменшенням собівартості, бо знають що ціна на молоко тільки зростає, а конкурентів на українському ринку молока-сировини…

Подробнее >>

РОЛАНД СОССНА, редактор журналу IDM: Європейська стратегія Farm2Fork

Куди веде молочний сектор ЄС “Зелена угода” (The European Green Deal)?  Цього ніхто не знає і не може знати на даному етапі, але можна зробити оцінки.  Стаття Крістофа Лафужера (Gira) в журналі International Dairy Magazine частково резюмує те, чого нам було б розумно очікувати. Виробництво молока може впасти до 8%, а ціна на молоко може…

Подробнее >>

ВЛАДИСЛАВА МАГАЛЕЦЬКА, голова Держпродспоживслужби України: Безпечність продуктів харчування стає вимогою номер один

Як мама 3-х синів і голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів, Владислава Магалецька дивиться на безпечність та якість того, що їдять українці, щонайменше з двох позицій: як чиновник і як споживач. Розмову з нею про те, як організувати систему, за якої до споживача потраплятимуть безпечні та якісні продукти, яка в ній роль державного контролю, і про що б вона просила пам’ятати фермерів, опублікував…

Подробнее >>

ВАСИЛЬ ВІНТОНЯК, директор Інфагро: Сировинний дефіцит вже у серпні кардинально змінив баланси в зовнішній торгівлі молокопродуктами

Раніше українські молокозаводи влітку мали суттєві надлишки сировини і виготовляли з них продукцію для експорту. В цьому році ситуація змінилася докорінно. Вже з середини літа обсяги експорту молочних продуктів почали стрімко падати попри досить високі ціни світового ринку. У той же час спостерігається помітне зростання імпорту, що раніше було характерно тільки для періоду міжсезоння. Зменшення…

Подробнее >>

ВАДИМ ЧАГАРОВСЬКИЙ, голова Спілки молочних підприємств України: Криза в молочній галузі – це можливість швидких змін

Молочна галузь України проходить той же шлях, що і наша держава, Україна.  Для молочної галузі 90-ті роки – це період приватизації, перехід молочних підприємств з державної власності в приватну. На початку 90-х виробництво молока в Україні становило 24,5 млн т, перероблялося 18,5 млн т, поголів’я молочного стада було 8,5 млн. Через 30 років маємо наступне:…

Подробнее >>

ФОРТУНАТО ГУАДАЛУПІ, СЕО Терра Фуд: Про масло, молоко і про те, чому польські сири дешевші за українські

В інтерв’ю НВ Бізнес Фортунато Гуадалупі, СЕО Терра Фуд, розповів про те, як вдалося компенсувати втрати через закриття російського ринку, як компанія співпрацює з McDonald’s і чому імпортні сири дешевші за українські. — На початку 90-х років ви приїхали в Україну відкривати представництво італійської корпорації Parmalat. Вдруге ви повернулися в нашу країну майже сім років…

Подробнее >>

ОЛЕКСАНДР САМОХВАЛОВ, директор Люстдорф: держава може створити умови для того, щоб займатися тваринництвом було вигідно

У нас в молочній галузі зараз дійсно багато проблем. Поголів’я неухильно скорочується, що, природно, веде до того, що сирого молока катастрофічно мало. У минулому році за одними даними було вироблено 6 млн т молока, за іншими 9 млн т. Насправді реально це важко визначити, тому що велика частина молока виробляється в приватному секторі і ніхто…

Подробнее >>