ІВАН ЧАЙКІВСЬКИЙ, депутат ВР: Про комплексні заходи підтримки сільгоспвиробників, переробників і споживачів

Комплексні заходи для підтримки сільгоспвиробника та покупця дадуть суттєвий ефект щодо зменшення цін на продукти харчування. Одне лише зниження ПДВ для сільгоспвиробника з 20% до 7% здешевить ціни на полицях на 10%.

За словами Івана Чайківського, Євросоюз дотує своїх фермерів на суму 58 млрд євро щороку. В Україні ж за відсутності достатньої підтримки держави щороку поголів’я ВРХ скорочується на 5–7%.

«Ситуацію можна виправити більшою та стабільною держпідтримкою для наших аграріїв на закупівлю ВРХ, будівництво ферм, спрямувати її переробникам молока. Про це наша група «Партія «За майбутнє» наголошує постійно, ставлячи питання про фінансування цієї статті в розмірі 1% від аграрного ВВП. Крім того, ми порушуємо питання зниження ПДВ на всьому ланцюзі сільськогосподарського виробництва з наявних 20% до 7%. Це призведе до зменшення цін на полицях приблизно на 10%.

Також на порядку денному стоять розроблення та ухвалення і впровадження Закону про торгівлю, який би дозволяв балансувати на націнках ритейлів в інтересах покупців. Це комплексні заходи, які сумарно дадуть синергетичний ефект. І виграють від того звичайні громадяни», — зазначив Іван Чайківський.

agropolit.com

 

Останні новини: