АНДРІЙ ЯРМАК, економіст FAO TCIN: У найближчі місяці інвестиції в тваринництво уповільняться

Шостий місяць зростають прибутки виробників молока в Україні, але й далі це найгірший показник з останніх п’яти років і вже так точно лишиться.

До конкретики:

  • у листопаді УМІ зріс на 3,4%.
  • протягом останніх 6-ти місяців УМІ зріс вже на 28,2%, але ж база для порівняння була низькою!
  • цього разу майже все зростання УМІ забезпечило падіння ціни на корми, в той час як ціни на молоко зросли лише на 0,1%;
  • цього разу серед кормів знову найбільше знизилися ціни на шроти олійних, але подешевшала навіть і кукурудза, а от пшениця трошки виросла в ціні;
  • прибутки (у кого вони були) в листопаді 2021 року були вищими (відразу на 26%), ніж в тому ж місяці 2020 року! Але це не тому, що зараз все так добре, а тому, що минулого року в цей час прибутки стрімко падали;
  • все-таки це був другий найгірший показник прибутковості за останні 5 років для цього місяця;
  • перші 11 місяців 2021 року дозволили нашим молочникам заробити на 17% менше, ніж рік тому за той самий період. І поки що це й далі найгірший рік за останні 5 років! Гірше з прибутками було востаннє лише в 2016 році.

Є ще один важливий аспект, який робить ці цифри ще більш неприємними – хоч УМІ і досить розумний показник, і легко враховує і інфляції, і девальвації, все ж варто відзначити, що зараз ще важливішим стає такий фактор, як альтернативні інвестиції. І він не один!

Іншими словами, багато хто з тваринників зараз думає: «А навіщо мені те тваринництво, коли на зерні дуже гарні прибутки і горя немає». І це факт. Це простіше і досить прибутково. Тому я очікую уповільнення інвестицій в тваринництво.

Друга причина, яка теж буде негативно впливати на інвестиції у виробництво молока в Україні – це відкриття ринку землі. Зараз виробникам важливо захистити земельний банк, тому вони будуть всі вільні кошти спрямовувати на викуп землі. Тобто найближчі пару років чекаємо уповільнення інвестицій.

Нагадаю, що УМІ – це відношення ціни на сире молоко ґатунку екстра до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу – воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.

Чого чекати далі?

Досить часто УМІ в грудні, на хвилі зростання попиту перед святами, зростає. Середнє зростання УМІ за останні 10 років в грудні становило 2%, але бували і падіння. Поки що світові ціни впевнено досить зростають. Тому ніби є всі причини, сподіватися на якийсь позитив і в останньому місяці року, що принципово нічого не змінить – 2021 рік буде найгіршим за 5 років с точки зору прибутків для виробників молока.

Andriy Yarmak, fb

Останні новини: