Думка експерта

ГАННА ЛАВРЕНЮК, віце-президент АВМ: Про державну підтримку молочної галузі

Асоціація виробників молока направила до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України листа з пропозиціями щодо удосконалення механізмів державної підтримки молочної галузі на 2020-2025 роки. У 2019 році молочна галузь України опинилася у глибокій кризі. Промислові молочнотоварні ферми, які забезпечують 80% всього молока, що потрапляє на переробку, втратили найбільшу кількість корів за всі роки незалежності України — понад 30 тис.…

Подробнее >>

ОЛЬГА КОТЕХОВА, заступниця голови ГО «Громадський контроль захисту прав споживачів»: В Україні найбільше підміняють молочну продукцію, м‘ясні вироби, олію та мед

На ринках Одещини та Харківщини виявлено найбільше фальсифікованих продуктів харчування. На Київщині останнім часом ситуація покращилася. Стан справ у столиці став ліпшим через те, що тут більше громадських організацій. У супермаркетах тепер не так часто можна зустріти фальсифікат. На ринках ситуація дещо гірша, особливо на стихійних. Однак однозначно прогрес у кращий бік спостерігається. В Україні…

Подробнее >>

МАКСИМ ФАСТЄЄВ, провідний аналітик молочних ринків Інфагро: Три тренди світового молочного ринку, які були актуальні в 2019 році

Рік у молочній галузі, як і завжди, видався  насиченим. Складно структурувати події на ті, що сприяли зростанню, і на ті, які знижували попит, але давайте спробуємо. Перераховую їх у порядку впливу, на мою думку. Торгові війни По-перше, торговельні конфлікти, які активно заявили про себе в світі в минулому році, продовжили впливати на перерозподіл торговельних молочних…

Подробнее >>

ОЛЕГ НІВ’ЄВСЬКИЙ, доцент Київської школи економіки, координатор дослідницького проекту UaFoodTrade: Жодна з програм підтримки не стимулювала зростання агросектору

Олег Нів’євський у 2010 році здобув ступінь доктора філософії за фахом аграрна економіка та прикладна статистика у Гьотінгенському університеті в Німеччині. Працював у проектах розвитку від Світового банку, ФАО, USAID. Спеціалізується на оцінці впливу державної економічної та регуляторної політики, розвитку агропродовольчих ринків продукції та факторів виробництва, ланцюжку доданої вартості, просторовій економіці, аналізі ефективності та продуктивності виробництва. Портал agravery.com опублікував інтерв‘ю Анастасії Карпенко з Олегом…

Подробнее >>

РОЛАНД СОССНА, редактор International Dairy Magazine: Чому страждає саме ринок сиру?

Життя сповнене розчарувань і несправедливості, і це особливо актуально для бізнесу. Молочна індустрія може вважати вкрай несправедливим безпосередню участь у війні субсидій між американським виробником літаків Boeing і його європейським колегою Airbus. Зрештою, яке відношення А320 має до сиру, крім того факту, що час від часу на борту цих літаків подається сир (зазвичай не найкращої…

Подробнее >>

ОЛЕКСАНДР АНТОН, Генеральний секретар European Dairy Association: Україна може зайняти вагому нішу на світовому ринку молочної продукції

На конференції МОЛОЧНИЙ БІЗНЕС – 2019 в коментарі Latifundist Олександр Антон, генеральний секртар EDA, висловив думку, що в Україні є всі умови для того, щоб стати великим гравцем на глобальному ринку молочних продуктів. «В Україні необхідно створити конкурентне середовище для виробників.  Для цього необхідні невеликі сімейні ферми на 150-200 голів, якими будуть керувати добре навчені…

Подробнее >>

МАКСИМ ФАСТЄЄВ, провідний аналітик молочних ринків, Інфагро: що відбувається в молочній галузі України

Молочний сектор – це завжди цікава історія. Треба було досить успішно пережити кризу 2014-2015 і майже не втратити потужностей виробництва і переробки, щоб мати проблеми зараз, коли економіка і споживчі настрої в країні почали покращуватись. Україна історично була нетто експортером молока і молокопродуктів, тобто виробляла більше молочки, ніж споживала. Але в наступні роки ситуація може…

Подробнее >>

ОЛЬГА КОЗАК, представник IFCN в Україні, провідний науковий співробітник ННЦ “Інститут аграрної економіки”: Про інвестиційну привабливість сільськогосподарських молочних підприємств

Сільськогосподарські підприємства останні 10 років демонструють позитивні результати діяльності від ведення молочного бізнесу, поглиблюючи спеціалізацію та концентрацію виробництва у бік великотоварного напрямку  розвитку. Не дивлячись на те, що вони активно нарощують обсяги виробництва молока, загальний тренд по країні є спадним і, за прогнозами науковців ННЦ “Інститут аграрної економіки” буде таким щонайменше до 2030 року із-за скорочення…

Подробнее >>

АНДРІЙ ЯРМАК, економіст інвестиційного департаменту FAO: Рекорди, які не радують

Неважко було спрогнозувати, що в вересні показник Українського молочного індексу (УМІ) або інакше, «відсоток зміни умовної прибутковості виробництва молока в професійних господарствах», зросте. Але найменш очікуваним став відсоток цього зростання – за вересень показник УМІ зріс відразу на неймовірні 18,7%! Такого рівня умовної прибутковості в вересні галузь не бачила з 2013 року. Більше того УМІ…

Подробнее >>

ОЛЬГА КОЗАК, представник IFCN в Україні, провідний науковий співробітник ННЦ “Інститут аграрної економіки”: Прогноз виробництва молока в Україні до 2030 року

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, при збереженні існуючих трендів у молочній галузі виробництво молока в Україні продовжить зменшуватися. Якщо обсяги виробництва цього виду тваринницької продукції у 2018 році становили 10064,0 тис. т, то до 2030 року вони можуть знизитися на 12,3% – до 8830,0 тис. т. Протягом найближчого десятиліття найбільший спад – на 31,1% – очікується у господарствах населення. Натомість сільськогосподарські…

Подробнее >>