ЮККА ЛІКІТАЛО, Генеральний секретар Eucolait: Коронавірус стане основним фактором, який буде впливати на світовий молочний ринок

Коронавірус вже справив значний вплив на світову економіку: закриваються кордони, переривається авіасполучення між країнами, багато компаній змушені зупиняти підприємства. Milknews розмістив інтерв’ю з генеральним секретарем Eucolait (Асоціації молочних торговців) Юккою Лікітало про те, який вплив ця ситуація матиме на світову молочну галузь.

Як ви вважаєте, чи вплине коронавірус на світовий молочний ринок?

– Так, думаю, це буде один з основних факторів, який буде впливати на світову молочну галузь в найближчі місяці. Поки що рано говорити про те, як саме зміниться ринок. Однак уже очевидний один із наслідків. Картина споживання змінюється. Люди перестають відвідувати місця громадського харчування, натомість основне споживання йде в магазинах. Ми бачимо цю тенденцію як в Азії, так і в Європі і США. У багатьох країнах саме споживання поза домом становило велику частку в обсязі всього споживання молочної продукції. Крім того, у багатьох країнах були закриті школи, що означає, що були згорнуті програми харчування і забезпечення дітей молоком. Нинішня ситуація позначиться на загальних показниках споживання. Крім того, ситуація з вірусом впливає і на світову торгівлю. Так, зараз в Китаї замкнена велика кількість контейнерів з раніше поставленою продукцією. Через брак контейнерів поставки в інші країни стають неможливими. Звичайно, з часом ця ситуація вирішиться.

Чи призведе ситуація з вірусом до зростання або падіння виробництва?

– Я не думаю, що ми побачимо значне зниження виробництва в сировинному секторі, принаймні, найближчим часом. Коронавірус може вплинути на те, що якісь заводи просто залишаться без робочої сили, тому що працівники захворіють або будуть на карантині якийсь час. Може скластися ситуація, що в якихось регіонах через це буде не вистачати переробних потужностей. Це буде особливо відчутно в сезон “великого молока”. До мене доходили чутки, що пару заводів зупинять.

Чи може коронавірус привести до закриття молочних заводів?

– Безумовно, ситуація, що склалася позначиться на компаніях, багато хто буде змушений піти з бізнесу. Зараз поки рано говорити, наскільки постраждає бізнес.

Чи змінилися споживчі уподобання в зв’язку з епідеміологічною обстановкою?

– В останні пару тижнів люди почали робити запаси продовольства. У молочному сегменті покупці віддають перевагу молоку з довгим терміном зберігання – ультрапастеризованому молоку, а також сирам і вершковому маслу. Але я думаю, що ця ситуація тимчасова, поступово люди зрозуміють, що немає необхідності закуповуватися про запас, так як в магазинах завжди доступні продукти. Але ще пару тижнів ситуація з підвищеним попитом на продовольство збережеться.

Чи варто переробним заводам збільшувати виробництво на тлі стрибка попиту?

– Я думаю, що їм доведеться трохи змінити асортимент продукції, що випускається, зробити наголос на вершкове масло, а також сухе молоко, тому що ці продукти можна довго зберігати. Думаю, що в Європі запаси по цих продуктах зараз будуть зменшуватися.

Чи позначиться епідеміологічна ситуація на світових цінах на молочному ринку?

– Ціни вже зреагували на ситуацію, вони падають. Звичайно, це не можна порівняти з ситуацією на фінансовому ринку, але пандемія вже впливає і буде впливати на ціни на молочному ринку. Але люди все одно будуть їсти і купувати продукти харчування. Якщо вдасться підтримати вільний ринок і переміщення товарів, то продовольчий сектор буде в більш сприятливій позиції, ніж інші ринки. Але, не можна забувати, що все-таки ціни багато в чому залежать від обсягів виробництва. Зараз ми тільки вступаємо в сезон “великого молока” в Європі, коли ціни традиційно знижуються на тлі зростання виробництва. Можливо, на тлі пандемії вплив на ціни збільшиться. На щастя, якщо ми подивимося на загальну картину, якогось великого приросту обсягу виробництва в світових масштабах не передбачається. Приріст рік до року буде на рівні 1%, може бути, навіть менше. Якби в США, Європі, Новій Зеландії був би приріст на 3-4%, тоді проблема була б серйозніше.

milknews.ru

Останні новини: