В Європі зростає виробництво сиру, в США росте його онлайн продаж

Аналіз світового ринку молочних продуктів, представлений Maxum Foods Pty Ltd показує, що поставки молока в грудні 2019 року зростають, а продажі сухого молока сповільнюються. Американська роздрібна торгівля проводить святкові акції продажів сиру.

Загальні перспективи світового ринку молочних продуктів є позитивними, але на думку Дастіна Боутона, директора із закупівель Maxum Foods, ситуація може змінитися в міру зростання пропозиції молока.

Прогнози по вартості біржових молочних продуктів неоднозначні, так як ціни на молочний жир стабілізувалися, а можливості виробництва сиру в Європі сприяють великим обсягам його постачання, що може обмежити ціни.

Молочний жир, сироватка, СЗМ і СНМ

Ситуація на ринку сухого знежиреного молока (СЗМ) покращилася завдяки скороченню його виробництва в ЄС і США і підтримці експортного попиту. Боутон вважає, що ситуація в цій категорії тепер нова, і вона більше не визначається запасами продукту в ЄС. Він очікує, що ціни на СЗМ залишаться стабільними, незважаючи на доступність свіжої продукції з Європи і США. Попит на азіатських ринках сповільнився, але, ймовірно, повернеться.

На ринку сухого незбираного молока (СНМ) Китай і Гонконг підтримали зростання і за рахунок цього у великій мірі відбулося збільшення товарообігу за місяць – до 69,4% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, або 14 тис. тонн. Поставки в Китай збільшувалися в 11 з останніх 12 місяців. За словами Боутона, попит на сухе молоко в регіоні як і раніше високий, «з огляду на зміни у внутрішньому споживанні молока в Китаї».

Ціни на молочний жир стабільні завдяки поліпшенню внутрішнього сезонного попиту в ЄС. Баланс ЄС повинен покращитися, але зростання попиту і пропозиції буде тісно пов’язане. ЄС збільшив експорт вершкового масла у вересні на 74%, незважаючи на високі ціни доставки.

«Загальний попит на ринках, що розвиваються, залишається чутливим до цін і може продовжувати чинити тиск на новозеландські ціни. Експорт жирів з Нової Зеландії продовжував скорочуватися, але набагато повільнішими темпами », – сказав Боутон.

По сироватці ЄС збільшив відвантаження на 3,2%, а обсяг продажів Нової Зеландії у вересні виріс на 14% в порівнянні з минулим роком. Нова Зеландія більше продає на північноамериканському ринку, а американський експорт все ще скорочується, знизившись у вересні на 13%. Але американська продукція конкурентоспроможна, так як ціни в останні кілька місяців ослабли, а ціни в ЄС і Океанії стабільні.

Актуально вміст білка і жиру

Велику розбіжність у цінах на сир має бути виправлено, вважає Боутон. У третьому кварталі цього року найнижчі ціни на цей продукт були в ЄС, на них, можливо, впливало повернення на ринок потоків СЗМ і молочного жиру. Але збільшення виробництва перерозподілить обсяги молока і збереже стійкість цін.

Звіт Maxum Foods звертає увагу на те, що у вересні експорт з ЄС зріс більш ніж на 8 тис. тонн в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, і зростання було зумовлене збільшенням поставок в США і Південну Корею.

У США дослідницька компанія IRI виявила, що електронна торгівля є важливим каналом зростання ринку сиру. До кінця року обсяг продажів перевищить 440 млн доларів, що становить 54% річного зростання за останні чотири роки.

Сюзанна Фаннінг, старший віце-президент Dairy Farmers of Wisconsin (DFW), говорить: «Дослідження споживачів показують, що сир відповідає сучасним уподобанням в їжі, тому що в ньому багато білка і гарного жиру».

Зручність і різноманітність є привабливими у всіх категоріях електронної комерції, і споживачі починають користуватися перевагами онлайн покупок сиру. DFW просуває сир, вироблений в своєму штаті, сформувавши колекцію 12 подарункових кошиків для святкового сезону. Колекція включає варіації від корзин із зразками сиру по 50 доларів до розкішних наборів по 150 доларів.

ІНФАГРО за матеріалом dairyreporter.com

Останні новини: