Для тих, хто цікавиться перспективами бізнесу, пов’язаного з виробництвом або торгівлею сиром та сирними продуктами, аналітичне агентство ІНФАГРО підготувало детальний звіт, що містить вичерпну інформацію про стан не тільки українського ринку сиру, але й країн, що можуть бути цікавими для партнерів та операторів ринку.
Фахівці молочної галузі пам’ятають, що раніше напрямок виробництва сиру був самим прибутковим в молочній промисловості країни. Саме сироробні підприємства забирали левову частку сирого молока: до 2014 року 40%. Мало не половину виробленої продукції відправляли в Росію. Зрозуміло, що втрата цього ринку для багатьох стала катастрофою.
Ринок був вимушений змінитися. За період 2014-2016 випуск сиру і сирних продуктів в країні скоротився на 20%. При цьому виробництво справжнього твердого сиру за згадані три роки зменшилося майже в два рази, до 68 тис. тонн в 2016 році і 66 тис. т в 2017. Щоб нагадати потенціал України в сироварінні, слід нагадати, що до першої заборони Росією імпорту української молочної продукції у 2006 році, роком раніше в країні було вироблено 216 тис тонн сичужного сиру, в три рази більше, ніж зараз!
Аналітики ІНФАГРО вважають, що дна вже досягнуто, і зараз є підстави говорити про тенденцію до відновлення галузі. У звіті висвітлені основні тенденції розвитку ринку, проаналізовано сучасний стан справ та можливості, які можуть використати виробники сиру та трейдери з урахуванням прогнозу щодо забезпечення сировиною, розкладу сил конкурентів, настроїв споживачів, а також і загроз – як в здійсненні експортних операцій, так і обумовлених збільшенням імпорту сиру в країну.
Ознайомитися зі стислими висновками та змістом звіту можна тут.
ІНФАГРО