Активність українських експортерів молочної продукції вражає

Розрахунки і прогнози аналітиків Інфагро щодо зміни торговельного молочного балансу і цінової кон’юнктури в Україні і світі підтверджуються. Про це пише Максим Фастєєв, партнер проектів Інфагро.

“Необхідність активізації експорту, про яку аналітики заявляли у звітах та у спілкуванні з колегами, зараз підтверджується цифрами. Дуже тішить, що операторам ринку вдалося налагодити експортні канали в таких складних умовах. Хочеться ще раз подякувати експортерам, трейдерам, логістикам, чиновникам і професійним асоціаіям за їх зусилля.

Статистичні дані свідчать, що крім традиційних експортних позицій, є успіхи навіть в нарощуванні експорту сиру в ЄС.

У 2022 році 12 підприємств отримали дозвіл для експорту в ЄС, восьми з них вже вдалося скористатися цим статусом вже після початку повномасштабної війни. Є й інші підприємства, які планують зробити це до кінця року. Це вражає.

Попри те, негативним моментом однозначно є падіння споживчих настроїв, зумовлених інфляцією і процесами міграції, спричиненими війною. Згідно свіжих розрахунків балансу на осінь, аналітики прогнозують продовження ситуації «надлишку» сировини, що потребує сталих високих темпів зовнішніх продажів, які спостерігаються в останні місяці. Цей фактор буде визначальним і в процесі ціноутворення на ринку сировини”.

Максим Фастєєв, ІНФАГРО

Останні новини: