Україна: в першому півріччі експорт масла в порівнянні з минулим роком скоротився вдвічі


Незважаючи на тренд світового ринку, ціни на вершкове масло в Україні залишаються стабільними. Така ситуація цілком прогнозована, адже зараз виробництво даного товару знаходиться на піку сезону. – ІНФАГРО

У той же час дивує «сміливість» імпортерів, які навіть в минулому місяці продовжували активно завозити європейське масло, причому вже не дешеве: в червні імпорт масла склав 1,1 тис. т. А на експорт відправили лише 940 т товару.

Багато імпортерів, які завезли товар не під контракт, зазнали збитків, оскільки собівартість імпорту становила понад 130 тис. грн/т. Стільки українські споживачі платитимуть не готові, адже вітчизняне масло 82% зараз можна придбати і за 122 тис.  грн/т.

Цього року експорт масла вже навряд чи збільшиться. У першому півріччі було вивезено лише близько 6 тис. т товару, тобто в два рази менше ніж в 2019. А ось імпорт вражає. Він виявився більший за експорт – в першому півріччі завезли 6,4 тис. т масла.

У найближчі місяці зовнішні закупівлі масла буде значно скорочено, але не виключено, що до кінця року зростання імпорту відновиться.

ІНФАГРО

Останні новини: