Експорт вершкового масла – в країни СНД, імпорт – з ЄС

У квітні стрімке зростання цін на вершкове масло припинилося і навіть намітилася тенденція до їх зниження.  ІНФАГРО

Українських виробників масла ця тенденція не надихає з двох причин: по-перше, це означає, що масло і далі будуть імпортувати, а по-друге, налагодити експорт українського масла в далеке зарубіжжя в цьому році навряд чи вийде.  Відповідно, на внутрішньому ринку ціни на масло не виростуть, а можливо і знизяться.

Незважаючи на досить велику пропозицію, експорт масла залишається незначним.  У травні він скоротився на 20%, до 840 т. Цифра в два рази менше, ніж була в травні 2019 року.  Причина одна – бажання операторів продавати товар за цінами набагато вище світових.  Але оскільки не дуже виходить, імпорт масла у великих обсягах триває.  Правда, в травні товар подорожчав і бажаючих займатися імпортом стало набагато менше.  Тому можна припустити, що цифри червневої статистики ввезення вершкового масла будуть набагато скромнішими. А ось експорт все ж збільшиться, хоча і не до рівня минулого року.

Географія зовнішньої торгівлі така: за обсягом закупівлі українського масла топ-5 країн – Азербайджан, Молдова, Грузія, Вірменія і Казахстан, а топ-5 за обсягом масла, імпортованого в Україну – Нідерланди, Польща, Бельгія, Німеччина і Данія.

ІНФАГРО

Останні новини: