Імпорт сирів в Україну продовжує зростати

Українські сировари, як і виробники свіжої молочної продукції, у вересні змогли збільшити продажі, але все ж очікування більшості з них не справдилися.  ІНФАГРО

Обсяги реалізації зараз залишаються на рівні минулого року.  Не останню роль зіграло рішення виробників відчутно збільшити ціни під осінню торгівлю.  Вартість сировини виросла, але і конкуренція загострилася: з одного боку, значно зріс імпорт недорогих європейських сирів, з іншого боку, виробники сирних продуктів в поточному році вимушено наростили виробництво справжнього, хоча і кормового сиру.

Проте у вересні більшість виробників сирів підняли ціни на свою продукцію.  У великому опті дистриб’юторам вони пропонують традиційні сири типу «Російський» вже не нижче 150 грн/кг.

Якщо перевести цю ціну в експортну, то виходить, що потрібно продавати сир по 5000 USD/т (правда, пропонують ще по 4500 USD/т).  У той же час в Європі сири Гауда / Едам без проблем можна придбати по 3500 USD/т.  Приклавши трохи зусиль, трейдер або той же дистриб’ютор на вході після розмитнення товару отримує сир по 110 грн/кг.  Розрахунок нехитрий, вибір торговців очевидний.

Експорт сиру, хоч він і виріс минулого місяця, все одно залишається мізерним і вже сильно поступається за обсягом імпорту.  У серпні з України вивезли 500 тонн твердого сиру, а ввезли (тільки легально) 720 т, ще стільки ж завезли «білих» сирів.  Крім того, імпорт плавленого сиру виріс до 430 тонн.  Так що навряд чи зараз Україну можна назвати експортером сиру.

Найближчим часом кардинальних змін у зовнішній торгівлі і сирами, і сирними продуктами, не буде.  Імпорт сирів продовжить рости.

ІНФАГРО

Останні новини: