Асоціація постачальників молока Ірландії (ICMSA) назвала позиціонування вершкового масла як «здорового продукту» однією з причин непередбачуваності його нинішньої ціни на світових ринках.
Промисловий експерт Конор Малвіхілл з Dairy Industry Ireland (DII) говорить, що товар «приходить до нових норм» після досягнення цінового максимуму близько трьох років тому.
У бесіді з AgriLand голова комітету ICMSA по молочній промисловості Гьор Куейн сказав, що непередбачуваність цін також пояснюється зв’язком між цінами вершкового масла і знежиреного молока (СЗМ). Він зазначив, що однією з основних причин волатильності цін на вершкове масло в останні кілька років є зниження цін на сухе молоко. Ці ціни постраждали від тиску на ринок дуже великих інтервенційних обсягів СЗМ.
Куейн також розповів про успішну серію продажів інтервенційних запасів СЗМ і успіх цих продажів з точки зору ситуації, що склалася зараз з ціною на вершкове масло на світових ринках.
«Було продано майже 380 тисяч тонн продукції, а це означає, що на складі залишилося мінімальна кількість товару, що є позитивним фактом», – продовжив він.
«Ми вважаємо, що в майбутньому ціни на масло і СЗМ повинні стати більш стійкими. Ціни на СОМ з минулого літа зміцнилися». «Знежирене сухе молоко розглядалося як побічний продукт при виробництві масла, але ми також вважаємо, що перегляд ставлення до вершкового масла і визначення його як корисного продукту призвело до підвищення ціни і створення більш сприятливих маркетингових можливостей», – сказав він.
«Ми вважаємо, що ціна на вершкове масло в районі більше 4000 євро/т є стійкою, і відзначаємо, що в минулому місяці приблизно така ціна на вершкове масло була характерна для спотових ринків».
На графіку Європейської комісії нижче показані тенденції цін на вершкове масло, СОМ і сир чеддер з січня 2003 року по січень 2019 року.
«В пошуках нової норми ціни»
Тим часом, за словами Малвіхілла, поточна непередбачуваність цін на вершкове масло є природною. Після того як ціна на цей продукт перебувала на найвищому рівні, вона просто «прагне знайти свою нову норму».
Директор DII також послався на різні позиції жиру і білка два роки тому як один з факторів, що впливають на сучасні тенденції. Малвіхілл також вказав на ціну СЗМ, яка, за його словами, за цей час зросла на 19 центів/л.
«Три роки тому масло коштувало близько 6000 євро/т. Був також час, коли ціни на вершкове масло і сир були на рівні близько 2000 євро/т, а потім у нас на ринку масла трапився бум», – додав він.
Два або три роки тому в основі інгредієнтів було масло; програми випічки та кулінарії стали дуже популярними, а потім ціни на білок – СЗМ – впали. «Все це відбулося на тлі екстремальних поставок після скасування квот».
Далі Малвіхілл сказав, що в останні 12 місяців масло «опускалося» з цінових піків минулих років. «У минулому році ціни на масло знизилися з цих максимумів – з 6000 євро до 3000 євро за тонну – тепер можна сказати, що вони досягли нового нормального рівня», – підтвердив він.
«Ціни на масло впали в ціні за останній рік як раз до нормального рівня пропозиції, і на даний момент вони становлять близько 4000-4500 євро/т».
Brexit
Потім Малвіхілл говорив про непередбачуваність ціни на вершкове масло в порівнянні зі стабільністю цін на сир. Він сказав, що, хоча Brexit матиме неабиякий вплив на один продукт, він матиме незначний вплив або не вплине на інший.
Два мільярди літрів молока з Ірландії надходять на ринок сиру чеддер в Великобританії, і саме тут буде відчуватися вплив Brexit.
Малвіхілл продовжив: «Якщо чесно, Brexit не впливає на масло; в даний час масло користується високим попитом в усьому світі, причому на ринок Великобританії надходить чверть нашої продукції ».
Він зазначив, що DII впевнений – на даному етапі – що навіть жорсткий Brexit не спричиить негативного впливу на світовий ринок масла. Промисловий експерт прийшов до висновку: «Навіть якщо буде жорсткий Brexit, ми знайдемо збут масла на світовому ринку”.
«Для сиру все трохи по-іншому, тому що ми залежимо від ринку Великобританії – це єдиний ринок Ірландії по цьому продукту, і в зв’язку з цим через Brexit тут виникне проблема».