Весняний профіцит сировини змушує українських переробників, хоч і неохоче, але збільшувати сушіння молока. Причини відсутності ентузіазму очевидні: по-перше, зараз ціни попиту на цей товар аж надто низькі, по-друге – сировина ще не настільки дешева, щоб виробництво сухого молока стало рентабельним. – ІНФАГРО
Значна частина переробників говорить, що у них собівартість виробництва СЗМ становить 65-70 тисяч грн/т, а ціни попиту зараз знизилися до рівня 50-57 тисяч грн/т. Західні трейдери за українське СЗМ пропонують, як правило, не більше 1600 USD/т. У країни СНД іноді вдається продавати товар і по 2000 USD/т, але й на цьому ринку спостерігається зниження цін із-за тих операторів, які не хочуть віддавати європейським трейдерам товар зовсім дешево.
Що стосується сухого незбираного молока, то ціни на нього знизилися менш істотно. На світових ринках цей товар також не дуже дешевшає. Українське СНМ контрактується за ціною близько 2500-2700 USD/т. Відповідно, і на внутрішньому ринку товар непросто придбати дешевше 70 тисяч грн/т. Тобто сухе незбиране молоко зараз не набагато дешевше вершкового масла, і це сприятиме нарощуванню його випуску.
Падіння цін попиту стримує масове збільшення випуску сухого молока, що, у свою чергу, відображається і на зменшенні експорту. У порівнянні з лютим, у березні обсяг вивезення СЗМ зменшився на чверть, до 1,6 тис. т.
А ось зовнішні продажі СНМ поступово зростають. У минулому місяці виробники продали 350 тонн товару.
Аналітики ІНФАГРО вважають, що незалежно від цінових тенденцій, експорт сухого молока найближчим часом буде зростати.
ІНФАГРО