Франція добилася права вказувати країну походження при маркуванні молочних та м’ясних продуктів

image

З 1 січня 2017 року у Франції вступить у силу положення про дворічний випробувальний період, протягом якого Франція при маркуванні своєї м’ясної і молочної продукції зможе вказувати назву країни походження.

Рішення ЄС і французького Вищого суду, якими положення про маркування набуває чинності з 2017 року, розділило представників харчової галузі. Французька торгова асоціація вітає це рішення, якого вона добивалася з 2013 року, коли скандал навколо лазаньї з кониною замість заявленої яловичини збурив як споживачів, так і виробників харчових продуктів.

А от пан-європейська організація FDE (Food and Drinks Europe) вважає, що цей дозвіл створює прецедент, а головне – призведе до ускладнення ланцюга виробництва та постачання та зростання цін.

Проти ідеї вказування країни походження виступало і європейське молочне лоббі, European Dairy Association, адже до кола постачальників сировини у деяких великих компаніях входить іноді до п’яти країн.

Тепер виникає побоювання, чи не означає це кінець спільного європейського ринку, адже вслід за Францією Італія також підготувала подібний проект закону, але він стосується тільки молочних продуктів.

Представники ж французьких харчових асоціацій підкреслюють, що їх єдиною метою є повне інформування споживача про те, звідки походять харчові продукти. При цьому вони посилаються на дані опитування Євромонітору, за якими 84% опитаних європейських споживачів хотіли б знати країну походження продукту. Опоненти ж заперечують, що якби опитувані знали, що за це знання потрібно буде заплатити, бо введення такого маркування приведе до здорожчання продуктів, можливо, цікавих було б менше.

ІНФАГРО за матеріалами галузевих європейських медіа

 

 

Останні новини: