“Наразі місцеві виробники молока забезпечують казахстанський ринок лише на 70%. Це недостатньо, щоб говорити про харчову безпеку. Бажано, щоб казахські виробники забезпечували ринок молоком хоча б на 90%. Наш ринок можна наситити сирами, йогуртами, дитячим харчуванням”, – зазначає Сауле Жанкіна. За її словами, для цього виробникам молочної продукції в Казахстані не вистачає товарного молока, яке використовується для переробки. Зараз переробляється 1 млн. 700 тис. тонн молока. А фонд споживання такого молока становить понад 2 млн. 200 тис. тонн.
За словами Сауле Жанкіної, впливає на ринок молока і геополітична ситуація. Ціни на молоко та молочну продукцію складно утримати, оскільки Казахстан є частиною світової економіки, — пояснила вона. За рік тільки упаковка в середньому подорожчала на 30-40%». Як пояснила експерт, зростання ціни пов’язане, в тому числі, і з порушенням логістичних ланцюжків. “Тепер папір йде в обхід росії. Зараз розглядаються постачальники упаковки з Греції, Узбекистану та Китаю”, – повідомила експерт.
Прозвучала також пропозиція щодо необхідності розробки Національної програми розвитку АПК, молочного тваринництва та переробки. Сауле Жанкіна вважає, що програма має включати кілька обов’язкових критеріїв.
«У документі має бути зазначена конкретна цифра щодо потреби у молоці, визначений його дефіцит, показано як буде розвиватися популяція молочної худоби і так далі. Міністерство охорони здоров’я Казахстану рекомендує довести рівень споживання молочної продукції до позначки понад 200 кг на рік. У Європі цей показник вищий – 300 кг молочної продукції на рік на особу. Наприклад, у деяких школах є спеціальні програми з харчування, де в тому числі передбачено споживання трьох молочних продуктів на день. У нас поки що подібних програм немає», — підкреслила експерт.
ІНФАГРО за матеріалом kazsut.com