Голова Національної асоціації виробників молока Молдови: Ми залежні від імпорту

Приблизно 90% молока, яке є сировиною для виробництва молочних продуктів у Республіці Молдова, закуповується у приватних осіб, у той час як молочнотоварні ферми постачають значно меншу кількість молока, повідомила голова Національної асоціації виробників молока «Лапте».  Кароліна Лінте.

За її словами, до війни Україна постачала в Молдову найбільшу кількість молочної продукції, але зараз продукція з України витісняється продукцією з Румунії.

Лідер Асоціації виробників молока зазначила, що сектор переробки молока в Молдові може зникнути, оскільки держава не інвестує в розвиток ферм і не підтримує фермерів, які ведуть бізнес у цьому секторі.  Найбільша кількість молока, що йде на переробку, закуповується у громадян, але кількість господарств, які утримують корів, скорочується.

«У Республіці Молдова у нас є понад 20 молочних ферм, які мають дозвіл Міністерства сільського господарства на цю діяльність.  Ми не можемо задовольнити потреби переробки сировиною, закупленою лише в цих авторизованих господарствах.  Купуємо у приватних осіб.  Але приватники старіють, і цей сектор зникає, а у них ми закуповуємо близько 90% молока.  З реалізованого населенням молока виробляємо питне молоко, кефір, сметану, свіжий сир.  Інші продукти, такі як тверді сири та масло, імпортуються з України, білорусі та ЄС (Румунія, Польща, Угорщина).  З початком війни імпорт з України зменшився, а з Румунії збільшився.  Ми абсолютно залежні від імпорту», ​​– заявила Кароліна Лінте в програмі «Точка роздумів».

Голова Асоціації «Лапте» зазначила, що вони зверталися до влади з проханням  субсидувати витрати селян залежно від кількості виробленого молока, але виробники залишилися без підтримки з боку держави.

«Ми пропонували давати дотації за кожен кілограм молока, враховуючи, що у нас були посухи.  До сих пір нічого не зроблено.  У всякому разі, дотації надаватимуть лише сертифікованим молочнотоварним господарствам, але кількість молока з ферм не така велика.  Від нас вимагають конкурентоспроможної продукції, оскільки наша продукція стоїть на полицях поруч із імпортною, але говорять лише про молочнотоварні ферми», – сказала Кароліна Лінте.

Згідно з дослідженням, проведеним Інвестиційним агентством, виробництво молока в Молдові за останні десять років скоротилося на 38%.  Такі ж негативні тенденції спостерігаються і в тваринництві.  Поголів’я корів скоротилося з 154 тис. у 2011 році до 81 тис. у 2020 році.

ІНФАГРО за матеріалом ipn.md

Останні новини: