В Ірландії, Італії та Угорщині найвищі показники зростання закупівлі молока

Найбільше відсоткове зростання обсягів закупівлі молока у 2021 році зафіксовано в ЄС в Угорщині, Ірландії та Італії. 

В абсолютному вираженні ці обсяги знаходяться в такому порядку: Ірландія +472 млн л, Італія +401 млн л і Угорщина +101 млн л. А домінує зниження поставок молока.  Із 27 країн-членів ЄС лише у 10 спостерігалося незначне збільшення.

Незважаючи на високі ціни на молоко, пропозиція молока не зросла.  Кількість дійних корів у ЄС-27 скоротилася на 1,5%.  Це зниження трохи більше, ніж спостерігалося у 2020 році (-1,1%).  У ЄС-27 є лише 6 держав-членів зі збільшенням кількості дійних корів.  Це стосується, зокрема, Ірландії та Чехії.

Незначне зниження постачання молока в ЄС також відбивається і на переробці молока: виробництво вершків та сиру зросло на +2% (+165 тис. тонн) і +1,6% відповідно, а обсяги виробництва питного молока, кисломолочних продуктах та вершкового масла мають легку тенденцію до зниження.  У випадку з вершковим маслом спостерігається незначне збільшення споживання (+ 0,6%).  Приблизно на 2% зменшилося споживання йогурту та кисломолочних продуктів.

Через незначне зниження постачання молока та збільшення виробництва сиру виробництво сухого знежиреного молока у 2021 році скоротилося на 6%. Також зменшився експорт, на 5%.  Половина сухого знежиреного молока ЄС-27 експортується.  Внутрішнє споживання скоротилося на 7,5%.

Сухе незбиране молоко демонструє ще більший спад виробництва (-10%) та експорт (-13,6%).  Внутрішнє споживання, яке зросло на 26% за 5 років до 2020 року (ЄС-28), зараз знищилося на 5%.

ІНФАГРО за матеріалами forummleczarskie.pl

Останні новини: