ВАСИЛЬ ВІНТОНЯК, директор Інфагро: Відновлення експорту стає все більш актуальним для українських виробників молочної продукції

Зазвичай молочники з нетерпінням чекають приходу справжньої весни, коли збільшується пропозиція молока, падають закупівельні ціни на молоко, зростає споживання молокопродуктів, з’являється можливість заробітку на експорті біржових молокопродуктів. Але на жаль, так було у минулі роки. Нинішній весні молочники зовсім не раді – війна…

Попри таку біду, і виробники і переробники молока вже працюють з кожним тижнем значно активніше. Пропозиція сировини зростає, випуск молокопродуктів збільшується. Про активність свідчить також зростання цін на молоко. З врахуванням поставки до заводу вони вже піднялись до довоєнного рівня. Значить виробники молока мають можливість продавати свою продукцію навіть при суттєвому збільшенні собівартості. Але і виробники молокопродуктів також піднімають ціни, що в даний час не найкраще явище.

Можливо, хтось розраховував заробити на експорті, бо світові ціни рекордно високі. Але поки що для багатьох це примарне бажання, бо логістики нормальної немає і досі. Канали транзиту через Європу, про які так багато говорять чиновники, в молочному експорті до цього часу майже не працюють. Можуть трохи заробляти хіба що компанії з правом експорту в країни ЄС.

Але перспектива суттєвого покращення становища молочних експортерів все таки є. З одного боку напрацьовується механізм логістики через румунські порти, обіцяють організувати поїзди з контейнерами з Польщі. Транспортники також працюють над схемою поставок через ліцензійні склади в Польщі і можливо в Литві. Але всі ці схеми експорту суттєво дорожчі за звичну раніше логістику через наші порти в Чорному морі.

А ще на днях в ЄС пообіцяли відмінити квотування та ввізних мит на імпорт українських товарів. Анонсувавши це, віце-президент Єврокомісії заявив: “ЄС ніколи раніше не вживав таких безпрецедентних за своїм масштабом заходів з лібералізації торгівлі. Ці заходи напряму допоможуть українським виробникам та експортерам. Вони додадуть довіри українській економіці та пошлють сильний сигнал, що ЄС зробить усе можливе, щоб допомогти Україні у скрутну годину». Правда, ще немає точних дат введення цих приємних змін, проект мають затвердити всі 27 країн. Щось подібне обіцяє також уряд Британії, але поки що невідомо чи під безмитний імпорт попадуть молочні продукти.

Раніше непоганою альтернативою реалізації молочних продуктів були держзакупівлі. Зараз активність цього процесу значно послабилась, суттєво зменшились обсяги закупівель, пропонуються нижчі ціни, немає оперативних розрахунків. Така ситуація знову спричинила зниження цін внутрішнього ринку на низку молочних товарів. Тому відновлення експорту в даний час стає ще більш актуальним для виробників.

Незважаючи на значне збільшення пропозиції молока після звільнення північного регіону країни, ціни на нього зростають вже кілька тижнів поспіль. За місяць молоко подорожчало майже на 10%. І вже виникає питання чи зможуть переробники ефективно працювати з такою недешевою сировиною. Подальше підняття цін на молокопродукти може бути не сприйняте як мережами, так і безпосередньо споживачами, які точно не розбагатіли під час війни.

На глобальних ринках ціни на молочні продукти до недавнього часу стрімко зростали, в тому числі і через війну в Україні. Але окрім цієї війни, в світі на ринки впливають і інші фактори. Наприклад, суттєве зниження попиту на молочні продукти з боку Китаю в умовах чергової хвилі ковідних обмежень послужило поштовхом до зниження світових цін на ряд біржових товарів.

За будь-яких умов українські молочники будуть справно утримувати свій фронт, наближаючи Перемогу.

СЛАВА УКРАЇНІ!!!

Останні новини: