Україна: сировари здатні суттєво збільшити випуск сиру

Українські сировари в квітні пожвавили свою діяльність. Сировина була доступною, споживання дещо зросло, а імпорт сиру хоч і відновився, але ще слабкий. – ІНФАГРО

Досі залишається гострою проблема логістики і дистрибуції. Мережі, звичайно, втратили контроль над своїми магазинами на окупованих територіях і ще не відновлена як слід робота на звільненій півночі. До того ж діяльність ритейлу в прифронтових регіонах обмежена.

Проте після провалів березня випуск сиру відновлюється. За приблизними експертними оцінками в минулому місяці виробництво сичужного сиру могло скоротитися на третину в порівнянні з березнем 2021 р.

Ще більш суттєвим було падіння випуску напівтвердих сирних продуктів. Окрім загальних для всіх напрямків проблем, спричинених війною, цей сегмент був сильно залежним від експорту, який припинився. Допускаємо, що такого продукту зварили в березні вдвічі менше в порівнянні з минулим роком. Досить суттєво також впало виробництво плавлених сирів. 

У квітні випуск і сиру, і сирних продуктів помітно збільшився в порівнянні з самим кризовим березнем. За різними оцінками зростання могло скласти від 15 до 25%. Звичайно, це значно нижче довоєнних показників. Але слід зазначити, що раніше по імпорту в Україну завозилося більше 4 тис. т щомісяця, а зараз в рази менше. Кількість споживачів через міграцію значно зменшилась.

Тобто поточний попит вже майже покривається і сировари здатні суттєво збільшити випуск сиру в короткостроковій перспективі. Якщо, звичайно, європейські постачальники сиру не вирішать масово повертатись на український ринок.

Експорт сиру і сирних продуктів відновився, але через дуже довгу і дорогу логістику до Казахстану продажі незначні, ціни також невисокі.

ІНФАГРО

Останні новини: