У 2020 році ще 12 білоруських підприємств додатково отримали акредитацію на китайському ринку

Економічні, торговельні взаємини Республіки Білорусь і Китаю зберегли свою динаміку навіть у непростий 2020 рік. Про це повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол Білорусі в Китаї Юрій Сенько.

«На сьогоднішній день 105 білоруських підприємств акредитовано для роботи на китайському ринку. За 2020 рік додатково отримали акредитацію 12 підприємств. І на тлі загального зниження світової економіки взаємини в економічному плані Республіки Білорусь і Китаю зберегли свою динаміку, притому з позитивним сальдо», – сказав Юрій Сенько.

Він уточнив, що значну роль в цьому зіграла м’ясо-молочна галузь Білорусі – ця продукція дуже затребувана китайськими споживачами. За рахунок суб’єктів господарювання, які отримали додаткову акредитацію на китайському ринку, стане можливим найближчим часом збільшити обсяг білоруського експорту саме м’ясо-молочної продукції. Також серед тих товарів, які тепер будуть відправлятися в Китай, виявилися цукор, морозиво і пиво.

Що стосується вже раніше акредитованих підприємств, то за 2020 рік за основними продуктами відбулося зростання обсягів експорту: м’яса курки – в 4 рази, молочної сироватки – в 2,2 рази.

«У нас в 2014 році в рамках транзитних переміщень товарів Китай-Європа (в тому числі в Республіку Білорусь і через неї) пройшло близько 40 тис. контейнерів. У 2020 році було вже 540 контейнерів», – додав Юрій Сенько.

За фінансової підтримки Китаю в Білорусі здійснено і знаходиться в активній стадії реалізації більше 30 великих проектів сумарною вартістю понад $8 млрд. Найближча перспектива – розгляд підтримки ще кількох важливих проектів, в т.ч. третього пускового комплексу виробництва вітамінів, амінокислот, продуктів з крохмалю в Пуховичах.

«Білорусь і Китай зберегли взаємні контакти, авіарейси, якими в основному переміщуються фахівці, інженери, праця яких необхідний для тих проектів, які у нас в країні ведуться. І, відповідно, наші білоруські фахівці прибувають в Китай для виконання своїх обов’язків, – додав Юрій Сенько. – Це вплинуло на те, що економічні проекти не пригальмовували, а рухалися тільки вперед».

produkt.by

Останні новини: