Білорусь увійшла в число найбільших в світі сирних країн

Білорусь зміцнює свої позиції на ринку сирів: в 2019 році їх випущено майже на 20% більше, ніж роком раніше. Серед світових виробників РБ знаходиться на четвертому місці, випереджаючи Швейцарію і Австралію. На сири йде близько третини свіжого молока.

За даними Белстату, в 2019 році в країні випущено на 19,3% більше сирів, ніж в 2018. В абсолютному вираженні обсяг виробництва зріс з 203,2 до 242,4 тисячі тонн і це без урахування плавлених сирів. Тенденція збереглася і в цьому році: в першому кварталі білоруські виробники встигли відвантажити 66,5 тонни сирів.

При цьому, як повідомляє Мінсільгосппрод, на виготовлення сиру в минулому році пішло 32% всього отриманого в країні молока – на 4% більше, ніж роком раніше. Білорусь зараз займає четверте місце серед світових виробників сиру. Попереду тільки країни ЄС (як єдиний гравець), США і Нова Зеландія, а позаду – Швейцарія, Австралія та інші країни.

Цікаво, що обсяг випущеного молока виріс незначно – всього на 1,7%. Тобто зростання сироваріння сталося за рахунок скорочення виробництва інших видів молочної продукції.

Велика частина сирної продукції, що випускається, йде на експорт. Однак і білоруси почали споживати більше цього популярного в Європі продукту. Так, продажі сиру всередині країни в 2019 році зросли на 4,2% до 39,6 тисячі тонн. А за січень-березень 2020 року продажі приросли на 7,7% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Близько 92% ринку припадає на вітчизняних виробників.

Згідно з інформацією Інституту м’ясо-молочної промисловості НАН Білорусі, до 91% від загального обсягу виробництва займають тверді та напівтверді сири. Причому 80% з них – сорти голландської і російської групи. Разом з тим, смакові переваги білорусів поступово змінюються. Якщо раніше сир використовували на бутерброд, то зараз з них все частіше збирають цікаві сирні тарілки, а також подають як закуску або десерт. А це в свою чергу стимулює попит на нові види і сорти сиру.

Пропозиція встигає за попитом. А в окремих моментах навіть його формує. Якщо в 2010 році в Білорусі випускалося 160 найменувань сирів, то сьогодні їх більше 330. Для порівняння, в Швейцарії налічується близько 450 сортів.

produkt.by

Останні новини: