ОЛЬГА КОЗАК, представник IFCN в Україні, докторант ННЦ “Інститут аграрної економіки”: Чи відбудеться зростання ціни на молоко в Україні одночасно з відновленням ціни на молоко у світі?

olga-kozak-180Україна – це частина глобального економічного простору, повноцінний гравець світового продовольчого ринку, який завжди був залежний та практично ніколи не був відключений від нього. Це стосується повною мірою і ринку молока та молочної продукції, який вважається відкритим.

Аналізуючи залежність цін на молоко в Україні від світових, хочу спочатку навести свіжі дані з щорічної Міжнародної наукової молочній конференції, яка нещодавно відбулася в Генті, Бельгія. У конференції взяли участь 77 науковців з 42 країн світу.

Звичайно ж, особливу увагу на цьогорічному заході було приділено світовій молочній кризі. Основними причинами кризи названі: зниження попиту на молочну продукцію у зв’язку з високою ціною, яка спостерігалася останні два роки, сповільнення темпів зростання світового ВВП, зниження цін на нафту, девальвація національної валюти в ряді країн, скорочення імпорту молочної продукції Китаєм та Венесуелою, російське ембарго на імпорт, відміна молочних квот в ЄС з 2015 року, наслідки молочної кризи 2012 року та інші. Все це посприяло суттєвому зниженню світової закупівельної ціни на молоко (в травні 2016 р. вона подолала найнижчий рубіж з 2009 року – 22,1 USD/100 кг).

Світова закупівельна ціна корелювала з внутрішньою ціною на молоко на ринку України аж до моменту драматичних подій у нашій країні. І навіть протягом останніх трьох років у валютному еквіваленті спостерігалося слідування світовим тенденціям, не дивлячись на те, що обсяги експорту молочних продуктів в країні суттєво скоротилися, пошуки нових каналів збуту все ще тривають, внутрішній попит слабшає із-за низької купівельної спроможності населення та ряду інших чинників.

Отже, відновлення світової ціни на молоко призведе до відповідного її зростання і в Україні. Щодо того, коли зростуть світові ціни, то це питання широко обговорювалося вченими на згаданій конференції. Думки дещо розійшлися, втім передбачається, що це може стати можливим уже в кінці 2016 року. Зростання ціни залежить в значній мірі від світових молочних запасів та поведінки учасників ринку. Однак навіть при позитивній ціновій тенденції сподіватися на швидке досягнення 56 USD/100 кг, цінового піку на світовому ринку, який припав на лютий 2014 року, підстав немає.

Останні новини: