РОЛАНД СОССНА, редактор International Dairy Magazine: поки фермери не почнуть швидко реагувати на ринкові зміни, кризи невідворотні

roland-sossna-180-1Згідно даних IFCN, світова ціна молока збільшилася приблизно на 50 відсотків протягом чотирьох місяців, починаючи з травня, в середньому до 33,7 цента США за кілограм. Але молочні фермери у всьому світі, здається, цієї зміни не помітили. У всякому разі у старій добрій Європі дуже багато хто з них до цих пір продовжує скаржитися.

Що ж,  життя несправедливе. Фермери, серед всіх інших учасників молочного ланцюжку, давно відчували на собі вплив змін на світовому ринку молока. Виробництво або переробка молока, не кажучи вже про продаж і маркетинг молочних продуктів, вже давно стали вічним катанням на американських гірках. І, здається, немає ніякого виходу з цього кола; для тих, хто дійсно хоче піти з бізнесу (або мусить піти) є тільки один шлях: відмовитися від доїння молока. Деякі молочні фермери виявилися нездатними протистояти недавній кризі. Чи є це трагедією? Якщо подивитися з точки зору долі окремої особи, так, це трагедія. Але якщо подивитися на сектор молока загалом, то, за великим рахунком, то, безумовно, ні. Все в молочному виробництві крутиться навколо економіки, і постійні зміни завжди були нормальною ситуацією, хоча багато хто з нас забуває про цей факт.

То хто ж насправді є причиною кризи на молочному ринку? Можна сміливо припустити, що ні переробників молока,  ні роздрібну торгівлю звинувачувати не можна. Причиною є саме фермери, які не можуть швидко адаптуватися до ринкових змін. І до тих пір, поки вони не стануть здатними реагувати на ці зміни протягом  адекватного проміжку часу, нічого не зміниться. Зростаючі ціни на молоко, які ми бачимо сьогодні, як раз і закладають основу для наступної молочної кризи.

Останні новини: