Рада Європейського Союзу 13 жовтня ухвалить рішення про зміну тарифних квот, встановлених для окремих товарних ліній агроекспорту України.
Джерело: про це заявила народна депутатка, голова комітету з питань бюджету Роксолана Підласа під час третього щорічного експортного форуму “Український експорт: крізь терни до ЄС”, повідомляє “Європейська правда”
Деталі: “Нові квоти, що будуть встановлені за 21 з 34 експортних позицій (за якими діє квотування. – Ред.) будуть перевищувати максимальні обсяги експорту, які Україна мала за час дії автономних торгівельних преференцій”, – повідомила вона.
За словами депутатки, питання перегляду квот буде розглядатися 13 жовтня на засіданні Ради ЄС. “І, як очікуються, це рішення набуде чинності через 15 днів після ухвалення”, – додала Підласа.
Про готовність ЄС до такого перегляду заявив і заступник голови представництва ЄС в Україні Гедимінас Навіцкас, який зауважив, що це не він оприлюднив дату ухвалення рішення. “Планується нова угода щодо додаткових квот – і це є ознакою більш преференційного ставлення до України”, – підтвердив він.
В уряді раніше вже повідомляли про намір встановити підвищені розміри квот. Торговий представник України Тарас Качка повідомив про деталі оновленої угоди про вільну торгівлю з ЄС, яку погодили наприкінці червня 2025 року.
Йдеться про так звані “нульові тарифні квоти”, тобто про обсяги імпорту з України чутливих товарів, для яких діятиме нульове мито, тобто умови вільної торгівлі. Після їхнього перевищення експорт лишається дозволеним, але діють загальні тарифи, як і для інших держав
Тарас Качка деталізував, що для низки видів продукції розмір квот збільшився:
- мед – на 583,3% від 2021 року
- цукор – 500%
- оброблений крохмаль – 500%
- ячмінна січка та крупа; зернові, оброблені іншим чином – 435,8%
- висівки, лузга та залишки – 386%
- сухе молоко – 308%
- яйця – 300%
- солод – 250%
- оброблені томати – 250%
- перероблені цукрові продукти – 250%
- крохмалі – 244%
- вершкове масло – 233,3%
- овес – 192,5%
- кукурудза – 153%
- молоко, вершки, згущене молоко – 150%
- часник – 150%
- інші цукри – 150%,
- сік яблучний – 150%
- продукти з обробленого вершкового масла – 150%
- цукрова кукурудза – 150%
- манітол-сорбітол – 150%
- перероблені зернові продукти – 150%
- цукрові сиропи – 135%
- м’ясо птиці – 133,3%
- пшениця – 130%
- етанол – 125%
- ячмінь – 122,2%