ЄС за 10 днів змінить квоти для українського експорту

Рада Європейського Союзу 13 жовтня ухвалить рішення про зміну тарифних квот, встановлених для окремих товарних ліній агроекспорту України.

Джерело: про це заявила народна депутатка, голова комітету з питань бюджету Роксолана Підласа під час третього щорічного експортного форуму “Український експорт: крізь терни до ЄС”, повідомляє “Європейська правда”

Деталі: “Нові квоти, що будуть встановлені за 21 з 34 експортних позицій (за якими діє квотування. – Ред.) будуть перевищувати максимальні обсяги експорту, які Україна мала за час дії автономних торгівельних преференцій”, – повідомила вона.

За словами депутатки, питання перегляду квот буде розглядатися 13 жовтня на засіданні Ради ЄС. “І, як очікуються, це рішення набуде чинності через 15 днів після ухвалення”, – додала Підласа.

Про готовність ЄС до такого перегляду заявив і заступник голови представництва ЄС в Україні Гедимінас Навіцкас, який зауважив, що це не він оприлюднив дату ухвалення рішення. “Планується нова угода щодо додаткових квот – і це є ознакою більш преференційного ставлення до України”, – підтвердив він.

В уряді раніше вже повідомляли про намір встановити підвищені розміри квот. Торговий представник України Тарас Качка повідомив про деталі оновленої угоди про вільну торгівлю з ЄС, яку погодили наприкінці червня 2025 року.

Йдеться про так звані “нульові тарифні квоти”, тобто про обсяги імпорту з України чутливих товарів, для яких діятиме нульове мито, тобто умови вільної торгівлі. Після їхнього перевищення експорт лишається дозволеним, але діють загальні тарифи, як і для інших держав

Тарас Качка деталізував, що для низки видів продукції розмір квот збільшився:

  • мед – на 583,3% від 2021 року
  • цукор – 500%
  • оброблений крохмаль – 500%
  • ячмінна січка та крупа; зернові, оброблені іншим чином – 435,8%
  • висівки, лузга та залишки – 386%
  • сухе молоко – 308%
  • яйця – 300%
  • солод – 250%
  • оброблені томати – 250%
  • перероблені цукрові продукти – 250%
  • крохмалі – 244%
  • вершкове масло – 233,3%
  • овес – 192,5%
  • кукурудза – 153%
  • молоко, вершки, згущене молоко – 150%
  • часник – 150%
  • інші цукри – 150%,
  • сік яблучний – 150%
  • продукти з обробленого вершкового масла – 150%
  • цукрова кукурудза – 150%
  • манітол-сорбітол – 150%
  • перероблені зернові продукти – 150%
  • цукрові сиропи – 135%
  • м’ясо птиці – 133,3%
  • пшениця – 130%
  • етанол – 125%
  • ячмінь – 122,2%

pravda.com.ua

Останні новини: