Україна у 2022 році перша в рейтингу постачальників вершкового масла до ЄС

Єврокомісія опублікувала дані торгівлі молочними продуктами за три квартали поточного року. Звісно, нас цікавить європейський імпорт, тобто український експорт.

Відповідно до даних COMEXT, Україна в 2022 році займає перші місця у переліку постачальників наймаржинальніших біржових молочних товарів в ЄС, а саме, вершкового масла та сирів.

Так, за підсумками дев’яти місяців, Україна експортувала в ЄС 4,3 тис. тонн вершкового масла і посідає першу позицію в рейтингу. «Конкуренцію» нашій країні складають Туреччина та Нова Зеландія, але за підсумками року Україна збереже лідерські позиції.

За цей же період в ЄС з України поставлено 1,5 тис. тонн товару по сирному коду. Насправді, цей факт навіть більш позитивний, тому що досвіду продажів сирів в ЄС, на відміну від масла, Україна до цього року не мала. Є шанс посперечатися за другу позицію з Сербією та Норвегією.

Ці успіхи, окрім, роботи всіх дотичних операторів, є результатом наступних факторів:

  • зміна промислового балансу через війну
  • зняття торгівельних обмежень зі сторони ЄС
  • сприятлива цінова кон’юнктура доя ЄС та України (цей же фактор можна назвати як причину росту поставок масла в ЄС з Туреччини та Нової Зеландії).

UA-82.5

Останні новини: